De ingang belooft niet veel soeps. Een zware houten deur in metalen frame met een paar letters die bewijzen dat we bij KEX hostel zijn. Direct naast de deur een Domino’s pizza. We slepen onze koffers omhoog door het trappenhuis en komen daar een beer van een vent tegen voor een dichte deur. Achter de uitsmijter, kort geschoren kop, zwart hemdje klinkt een boel geroezemoes. Waar zijn we beland? Het was inderdaad druk in Reykjavik en alles was vol, maar de website van KEX zag er wel veelbelovend uit. De deur gaat open en daarachter… de grootste verassing van de dag. Overal lopen creatieve types. De stijl druipt van de muren af. Hipsters met baarden, knotjes en strak gestreken houthakkersshirts tot aan de nek dichtgeknoopt. Vrouwen hebben veel lippenstift op en er zijn zelfs een paar hippe ouders met kinderen te spotten. En het is gezellig. Iedereen heeft twee of drie wijnglazen in zijn of haar hand. Allemaal gevuld met bier. Het is het jaarlijkse bierfestival van KEX en als ware het popsterren staan op deze vierdaagse elke dag andere bierbrouwers in de line up. Het is Bjordagur (bierdag): op de dag af 23 jaar geleden werd bier legaal. Dat wordt gevierd. Voor een vast bedrag van 2000 kronen (ongeveer 13,50€) kun je een lange tijd ‘gratis’ bierdrinken. Als je weet dat een glas bier normaal 900 kronen kost is dat dus een koopje. We doen ons te goed aan meerdere blonde en donkere bieren met pakkende namen als Insane In The Grain, Jæmes Braun en Hardcore Mælk.

Een andere bijzonderheid van de bar is de Barbier met een stylie barbershop. Hörður staat dinsdag en donderdagavond baarden te trimmen. Slimme ondernemer want de bar is er gevuld mee. En wat is nou beter dan de kapper combineren met bierdrinken?

Door al dat gezuip valt bijna niet op dat de zalm die we in de avond eten bijzonder lekker is. Knapperig, roze (denken we, het is bijna donker in de bar) en sappig. De hamburgers zijn ook goed te happen en ach, we nemen er nog een biertje bij. De laatste, proosten we en we kijken voldaan naar buiten waar vanmiddag nog de bergen te zien waren. .We zien een groene strook aan de hemel. Het zal toch niet? Is het de werking van het bier? Nee hoor, het Noorderlicht is daar. Duidelijk zichtbaar voor iedereen. De IJslanders gaan onverstoord door met bierdrinken, de toeristen nemen even de tijd voor dit magische moment.

Tags:

  • Gijs

    Co founder

    Een nieuwsgierige, creatieve, energieke avonturier. Altijd op zoek naar nieuwe plekken om te surfen, kajakken, skien, snowboarden en andere activiteiten te doen.

You May Also Like

Pays du Saint-Bernard

Het is half acht in de ochtend, luide klassieke muziek klinkt door de lege ...

Top 5 Afriski

Offeren aan de goden Er is weinig sneeuw dus daar moet om gebeden worden. ...

Winter Activities: Air Boarden

NextDestination skiet of snowboardt natuurlijk erg graag. Maar naast de traditionele wintersporten is er ...