De Duitse hoofdstad is populair in Nederland. Met vliegtuig, trein of auto gaan we massaal naar Berlijn. Voor de underground scene, voor goed eten voor weinig geld, voor de meren om zomers in te zwemmen of Glühwein op de kerstmarkten in de winter. Voor wie al vaker in Berlijn was heeft NextDestination tien tips.

Kulturbrauerei fietsenhuur

Hoewel Berlijn geografisch een enorm grondgebied beslaat, wil je wel je eigen twee wielen hebben. Je eerste stap in Berlijn is dus een bezoek aan de Kulturbrauerei, waar Berlin On Bike 600 fietsen met 21 versnellingen in de verhuur heeft. En, zo je wilt, een handige mand.

Eckkneipe Heckmeck

NextDestination Berlijn Anders Eckkneipe Heckmeck
In Heckmeck is de afgelopen 50 jaar niets veranderd.

Een Eckkneipe is een instituut in Berlijn. De buurtkroeg waar iedereen komt voor een drankje, om het leven door te nemen en om in plat Berlijns te klagen over Merkel en de hele wereld.

Het interieur is er niet veranderd sinds 1972, de vitrages zijn gelig van de nicotine.

Mijn persoonlijke favoriet is Heckmeck. Ik kan niet naar Berlijn gaan zonder mijn bezoek te beginnen met een Schultheiss aan de toog daar.

Kijk goed om je heen als je in Berlijn rondfietst: zie je sanseveria’s voor het raam, dan is de kans groot dat je een nieuwe Eckkneipe hebt ontdekt.

Koude Oorlog ambassades

Natuurlijk had ook de DDR ambassades, heel mooie zelfs, voornamelijk in de wijk Pankow.

Sommige zijn architectonische parels, zoals het prachtige gebouw van de Australiërs (Grabbeallee 34) dat ontworpen werd door Horst Bauer die ook het beroemde Café Moskau aan de Karl-Marx-Allee ontwierp. Net als de ambassade van Irak op Tschaikowskistraße 51.

In dezelfde wijk Pankow vind je ook de villa’s van de partijbonzen, vooral de Majakowskiring was zeer geliefd.

Brutalisme

Berlijn is gezegend met een groot aantal gebouwen in brutalisme-stijl. Architectuur waarbij gewerkt is met gegoten beton.

Een paar voorbeelden zijn de Deutsche Oper aan Bismarckstrasse 35, de voormalige St.-Agnes-Kirche op Alexandrinenstrasse 118 die nu een kunstgalerie is en het Institut für Architektur op Straße des 17. Juni 135.

Loop gerust naar binnen en verbaas je over de bouwkundige oplossingen van architect Bernhard Hempkes.

Vegetarisch restaurant Kanaan

Ein bisschen Frieden. In Kanaan werken Palestijnen en Israeli zij aan zij om in Prenzlauerberg de zalige keuken van het Midden-Oosten aan de man te brengen.

Vegan en vegetarisch en met een gezellige binnentuin waar je het idee hebt in een strandtent op Ibiza te zitten.

Treptower Park

In het Treptower Park vind je naast het gigantisch grote Sovjet monument voor de gevallen soldaten (zeker gaan kijken) ook de Archenhold-Sternwarte, een planetarium waar Albert Einstein in 1915 een lezing hield. Ideaal met kinderen en/of een regenachtige dag.

Een nog groter planetarium, het Zeiss Gross Planetarium staat aan de Prenzlauer Allee 80. Het was het laatste grote prestige project van de DDR in 1987, ter gelegenheid van het 750 jarige jaarfeest van Berlijn.

Zwemmen in See

Het landklimaat van Berlijn betekent dat ijskoude winters gevolgd worden hete zomers. Afkoelen doe je dan het beste in een van de vele meren die rond de stad liggen.

Wij tippen de Sacrower See en Badestelle Kuhhorn in Grunewald. En ben je te lui om naar de stadsrand te fietsen, dan vind je in de opkomende wijk Wedding de Plötzensee waar je zelfs met de S-Bahn naar toe kunt.

Boeken over Berlijn

Om vast in de stemming te komen doe je er goed aan in te lezen, Berlijn als inspiratiebron heeft een groot aantal fantastische boeken opgeleverd.

‘Goodbye to Berlin’ van Christopher Isherwood beschrijft de decadente jaren dertig en de opkomst van het nationaal socialisme, ‘Berlin Alexanderplatz’ van Alfred Döblin geldt als meesterwerk van de 20e eeuw en Ian McEwan’s ‘The Innocent’ is het verhaal van een eerste liefde ten tijden van de Koude Oorlog.

Berlijn Biergarten Schleusenkrug

Een onbekende Biergarten in hartje stad , pal achter station Zoologischer Garten?

Schleusenkrug ligt aan het water van het Landwehrkanaal en sinds 1954 serveren ze naast grotten pullen bier ook goede Berlijnse burgerkost.

Thai Park Preussenpark

Als laatste tip sturen we je naar Wilmersdorf. Niet echt de hipste wijk van Berlijn maar in het weekend is Thai Park, zoals het voormalige Preussenpark nu heet, de plek waar je voor goed en goedkoop (hoofdgerechten rond de vijf euro) Thai streetfood naar toe gaat. Vers bereid voor je neus!

  • Van jongs af met zijn neus in een atlas en gestimuleerd door kaarten sturende KLM-ers in zijn familie, zette Joost een carrière als purchasing manager bij een Japanse touroperator om in een schrijvend en fotograferend bestaan als reisjournalist. Met een rugzak naar gorilla's in Rwanda, liftend door Nicaragua of cruisend om Kaap Hoorn. Polyglot Joost bezocht al meer dan 100 landen maar kruipt als een Rupsje Nooitgenoeg over de wereldkaart.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Zarautz

Op de bar staan borden vol met lekkere hapjes: olijven omwikkeld door een boccadillo, ...

Kos

In de zomer van 2015 gebruikten veel vluchtelingen de Griekse eilanden die het dichtst ...

Golfen aan zee in Centro de Portugal

Golfen doe ik al sinds mijn tiende. Ik begon op een 9 holes baan, ...