Reizen met je kind, hoe jong ook is een fantastische belevenis. Voor jou, maar zeker ook voor je kind. Happy travellers Gijs en Rian reisden de hele wereld over en toen kwam er een baby. En toen? En toen niks, toen ging die kleine gewoon mee. Het vergt enige aanpassing en het gaat niet altijd even soepel. Hij groeit in zijn reizen en drukt steeds meer zijn eigen stempeltje op de reis. En dat is leuk, bijna altijd leuk…

tripbasken1tripbasken6tripbasken3tripbasken4

Als reislustige skiënde en surfende ouders wilden we onze baby Raf direct meenemen op mooie trips langs bijzondere plekken. Al voordat hij de 16 maanden aantikte was Raf al op wintersport geweest in Zwitserland en had hij meerdere weken in de camper doorgebracht. Zijn mooiste reis was echter zijn eerste, naar Baskenland. Toen hij vijf maanden was, reden we met Raf richting de Frans-Spaanse zee. Met onze eigen omgebouwde camper wilden we bewijzen aan onszelf dat ons avontuurlijke leven niet hoefde te veranderen. En met succes.

Deze reis was een fantastische eerste stap in Raf’s reizende bestaan. Hij kreeg die trip nog borstvoeding en sliep de meeste uren van de dag, terwijl pap en mama genoten van de zon in desolate baaien, gingen surfen in de zee of koffiedrinken op de boulevard van St. Sebastian. Het weer was heerlijk zo in de nazomer en je mag in Noord-Spanje wild kamperen buiten het seizoen, dus stonden wij kosteloos op de mooiste plekken. Raf genoot van de reis en wij van hem. Hij bleek de ideale reismaat. We besloten die reis al dat dit een jaarlijks uitje moest gaan worden, want de Pelgrimsroute naar Santiago de Compostella is een parel om langs te reizen met camper. En dus gingen we dit jaar weer. Alleen nu met een energieke, rondrennende peuter met een eigen willetje.

tripbasken9tripbasken5tripbasken7tripbasken8tripbasken10

Rennend naar de zee

Raf blijkt de liefde voor de zee van zijn ouders te hebben geërfd. Zodra we een strand oplopen, rent hij richting de branding. Hij is niet bang, daar zijn we blij mee en het geeft hoop voor over een paar jaar als we Raf gaan leren surfen. Hij heeft nu alleen nog geen belangstelling voor de golven en surfen, hij wil gewoon met zijn bal of schepje spelen of stampen in het water. Gelukkig is dat water nog lekker warm, ondanks dat de zomer allang voorbij is. We vertrekken dit keer anderhalve maand later dan vorig jaar. Pas in de laatste week van oktober pakken ons boeltje bij elkaar, maar wel zonder einddatum. “We zien wel wanneer de kou ons naar huis stuurt.” We snoeren de surfboards op het dak, gooien Raf zijn loopfietsje achterin en pakken wat extra regen- en warme kleding, want Zuid-Frankrijk kan al best koel en nat zijn in deze tijd van het jaar. Biarritz was al veel vaker doelwit geweest van onze reizen, maar het is er in de zomer druk. Omdat we ook wel een keer midden in de stad wilden staan (en bang waren voor kou en regen) reserveren we voor de zekerheid een hotelkamer pal om de hoek bij het geboortestrand van het surfen in Europa: Côte des Basques.

 
tripbasken11tripbasken13tripbasken12tripbasken14tripbasken15

Zomerse herfst in Biarritz

Niks geen regen of kou. Het is extreem warm in Biarritz! 27 graden tikt de thermometer aan. De warme wind uit het zuiden brengt een hete nazomer en wij kunnen er vol van genieten. Ook de golven lopen lekker binnen, dus surfend komen we zeker aan onze trekken. We zijn wel opnieuw beginners qua organisatie met Raf, de kinderwagen en surfspullen. Op het strand spreiden we de deken uit, Raf rent richting de zee. Precies dan komt de eerste grotere golf het strand op en rolt tientallen meters verder het strand op dan al de andere golven. Chaos. Mama pakt Raf in de handen, de deken zeiknat, de luiertas drijft terug richting zee. Papa is al bij de auto zijn surfboard halen en weet van niks. “Oké, dit moeten we even anders doen.” Les één wordt iets meer tijd nemen en les twee: goed kijken en vragen wat eb en vloed doen.

We gaan nog veel lessen krijgen deze reis. Dit jaar is anders dan afgelopen jaar, daar komen we snel achter. Raf heeft beweging nodig en wil ontdekken. Een helling in de weg is interessant, omdat hij dan sneller kan rennen. Hij ziet alleen de afgrond niet aan het einde van de sprint. De zee trekt, maar hij ziet de grote golven niet. En auto’s houden geen rekening met ballen die de weg op rollen. Wij moeten veel meer opletten dit jaar. Maar er zijn ook leuke verrassingen aan zijn onderzoekende leeftijd. Niet alleen de zee heeft er een fan bij. Een bezoek aan het zeeaquarium is ook een groot succes. Raf is door het dolle heen van alle vissen en haaien en staat 10 seconden gebiologeerd voor elk aquarium, voordat hij naar de volgende glazen bak rent. “Die die die die die, ooooh mooooooi.” Een andere topper is de rugdrager die we voor wandelingen hebben gekocht. We lopen de gehele boulevard van Biarritz af tot aan de vuurtoren. Hier kun je tot bovenin klimmen en dan heb je een prachtig uitzicht over de gehele stad. Onderaan eten we crêpes, terwijl Raf zich vermaakt met de vele honden die hier worden uitgelaten. “Woof, woof, aaaaaijuh!” Biarritz en Raf laten zich hier even van hun beste kant zien.

tripbasken18tripbasken16tripbasken19tripbasken17tripbasken20

Raf’s eerste surfles (en mama’s tiende)

Na Frankrijk reizen we verder. Spanje in. Richting lekkere hapjes, goede koffie en rust en ruimte. In Playa Laga vinden we een plek pal aan de zee waar meerdere campers staan. En er is een restaurant met heerlijke koffie en pintxos, kleine snacks op de bar. De tortilla’s en broodjes met Spaanse ham gaan er bij ons drieën in als koek. Hier vermaken we ons wel een paar dagen. Het strand van playa Laga is breed en Raf vind ook nog wat speelmaatjes. Onze laatste echte stop is Zarautz, een drukke mondaine badplaats, nu in winterslaap. Een brede boulevard met super lang strand. En mooie golven voor elk surfers niveau. Op de dag dat de golven het laagst zijn, krijgt Raf zijn eerste surfles, nou ja, ervaring… Op het grootste board dat te huur is en gewapend met reddingsvest en wetsuit gaat hij met papa de ondiepe zee in. Raf lacht zich suf om de kleine golven die over het board rollen als we een stukje uitpeddelen. Erg succesvol is de surfsessie niet – papa komt één arm te kort – leuk is het wel. Mama is jaloers en neemt ook een surfles. Bij Axi Muniain, een Big Wave Surfer en local hero met eigen surfschool. In zijn vrije tijd surft deze goedlachse surf dude golven tot wel dertig meter hoog, maar in Zarautz geeft hij van beginners tot gevorderden les. Mama krijgt eerst les op een skateboard voor de stijl en daarna in de zee. Ze pakt een paar leuke golven, terwijl Raf toekijkt vanaf het strand. Hopelijk raakt hij geïnspireerd door mama en wil hij over een paar jaar mee de zee in. Echt surfen. We kunnen niet wachten!

[rule style=”rule-dotted” ]

Meer trip info

“Dit is Spanje niet, noch Frankrijk. Je bent nu in Baskenland!” Dit staat op een groot spandoek in Zarautz. De Basken zijn heel erg trots op hun ‘land’ dat geen officieel land is. Onze eerste reis ging langs het Guggenheim in Bilbao en uiteindelijk helemaal naar Santander, maar vooral langs kleine en schattige dorpjes aan de ruige Baskische kust zoals Playa de Vega, Berria en San Vicente de la Barquera. Dit jaar cruisten we er in vier dagen naar toe. Onderweg sliepen we, zoals altijd, naast een tankstation aan de snelweg en konden twee nachten logeren in een huis van vrienden in de regio L’Indre waar we mooi konden wandelen. Vandaar reden we verder naar Biarritz, de eerste stop aan de kust en bleven een paar nachten in Hotel le Saphir (www.hotel-lesaphir.com). Daarna stonden we even op de Spaans-Franse grens in Hendaye en Guéthary, alvorens we verder reden naar het Spaanse Zarautz. Je hebt hier twee campings aan de noordzijde van het stadje, maar één ligt boven op een berg en de tweede gaat half september dicht. Je kunt in de straten wild kamperen, maar is niet ideaal met een kleine. Omdat het wel een erg leuk strand is, boekten we een hotelletje voor twee nachten (www.hotelalameda.net). Daarna reden we via het vissersdorpje Getaria verder naar Playa Laga en uiteindelijk Mundaka. In Playa Laga kampeerden twee meter van het strand en deze plek is een echte aanrader. Op de terugweg pakten we een middagje St. Sebastian mee en sliepen in Frankrijk weer langs de snelweg, alvorens we het koude Nederland binnenreden.

Reisinfo Baskenland

Wil je meer info over Biarritz, kijk dan op www.tourisme.biarritz.fr en verdere informatie over Frankrijk is te vinden op www.rendezvousenfrance.com. Toeristische info over Spanje kun je vinden op www.spain.info/nl/ en Zarautz in het bijzonder op www.turismozarautz.com. Wij hadden in Zarautz surfles bij Axi Muniain (axisurfschool@gmail.com) en aten heerlijk bij het Euskalduna Restaurant en Pintxo Bar aan de Kale Nagusia 37. Als je naar Baskenland rijdt, houd dan rekening met tol. Op je benzinekosten kun je flink besparen door van de snelweg af te gaan en te tanken bij de Carrefour of de L’Eclerc.

Bron:

Gijs en Rian reizen veel, het liefst samen en als het kan met kind erbij. Dit artikel verscheen eerder in Baby’s eerste jaren. Meer Baskenland? Check dan deze link.

Euskadi, Frans Baskenland

Tags:

  • Gijs

    Co founder

    Een nieuwsgierige, creatieve, energieke avonturier. Altijd op zoek naar nieuwe plekken om te surfen, kajakken, skien, snowboarden en andere activiteiten te doen.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Afriski Lesotho

Er ligt een wit lint in het midden van een vallei tussen een paar ...

Droomkastelen Duitsland

Duitsland is een droombestemming voor het bezoeken van sprookjeskastelen. Het voelt bijna alsof alle ...

Een privé skilift in een verlaten skigebied

Kleine gebieden hebben een groot voordeel. Er zijn vaak weinig mensen. Kleine gebieden die ...