Avontuurlijk Ameland

Het is half december. Voor de zoveelste keer in mijn leven stap ik op de boot naar Ameland. Om mij heen honderden frisgewassen en bontgekleurde mensen. De boot is stampvol, ik mag gelukkig nog bij een groepje mensen aan een tafeltje zitten. ‘Ik doe de tien, wat doe jij?’ ‘Ik ga voor de halve.’ Cryptisch? Welnee, voor de twaalfhonderd hardlopers op de boot heel begrijpelijk. We doen mee aan de twaalfde Adventure Run op Ameland. De eerste keer deed ik ook mee, toen stonden we met driehonderd mensen aan de start. Nu, elf jaar later, zijn dat er 4700. Meer kan niet, de Oerd en de Sier kunnen eenvoudigweg niet vaker heen en weer varen en vol is nu eenmaal vol. In een kleurrijke sliert lopen we van de boot naar Nes, waar de start straks zal plaatsvinden. We nemen nog een warme chocolademelk bij Hotel De Jong en dan sluiten we achter de wachtenden aan. Pang! Het startschot klinkt. Het zal nog zeker zeven minuten duren voordat ik over de start ga, zoveel mensen staan voor me. Publiek klapt en juicht, een muziekband speelt, en als een dansend lint lopen we met z’n duizenden Nes uit. We lopen via het bos en de duinen naar het strand en gaan bij Paal 13 weer naar boven. Nog een paar fikse klimmetjes in het bos en dan lopen we de polder in, richting Buren. De laatste kilometers gaan weer door Nes. Ik hoor de speaker al en versnel mijn pas. Tussen het vrolijke publiek pers ik er nog een laatste eindsprint uit. Niet dat het wat uitmaakt, de eindtijd is niet om over naar huis te schrijven, maar de sfeer, de mensen, de aanmoedigingen en de muziek zorgen ervoor dat de adrenaline door mijn lijf giert. Ik ga tevreden over de finish en haal mijn ‘medaille’ op: een groen T-shirt.

Fietsen op het strand richting het Oerd Ameland copyOp de oostpunt van Ameland (2) copyPerfect fietsen op Ameland copy

Terug op de boot zit ik weer tussen de hardlopers. De een schoon gedoucht, de ander nog in zijn hardloopkloffie. Velen hebben het groene shirt aan. ‘Hoe heb jij gelopen?’, vraag ik aan mijn buurman die net aan zijn erwtensoep wil beginnen. ‘Geen toptijd, maar wát een mooie route, wat is Ameland toch een prachtig eiland. Mooiste en avontuurlijkste loopje van het land. Volgend jaar weer!’ Ik ook.

Op Ameland organiseert Sport Promotie Ameland regelmatig sportevenementen. Naast de Adventure Run (5, 10 en 21 kilometer hardlopen) kun je je ook aanmelden voor strandraces voor MTB en de Tri-Ambla, een uitdagende crosstriatlon over het eiland.

Lees hier alles over de bestemming Ameland.

Tags:

  • Na een loopbaan in de journalistiek bij radio, kranten en magazines is Sybylle in januari 2013 begonnen als freelance (reis)journalist en copywriter. Ze schrijft artikelen voor onder meer kranten, magazines en vakbladen. Veel reisverhalen, maar ook interviews, ‘binnenkijkers’ en verhalen die een link hebben met gezondheid, zorg, economie, cultuur, natuur en regio kom je in haar portfolio tegen.

You May Also Like

Dromen komen uit in Toscane

Op 5 jarige leeftijd kreeg ik van mijn vader een echt houten autostuur. Uren ...

De passie van een Georgiër

Lex is op weg naar Georgië in opdracht van SNP-Natuurreizen om een foto reis ...

Wadlopen op Texel

Bijna elke dag van het hoogseizoen kun je op Texel wadlopen. De excursie vertrekt ...