Onder onze voeten knerpen de scheermessen. Er liggen honderden, duizenden, miljoenen misschien wel. Ze vormen een enorm schelpentapijt aan de oostkant van waddeneiland Ameland, waar Noordzee en Waddenzee in elkaars armen worden gedreven. We kijken om ons heen: één grote leegte en een zee aan ruimte. De wind blaast ongenadig om onze oren op dit godvergeten stukje Waddeneiland. Ameland ligt als een onontdekte planeet aan onze voeten.

Waddenzee vanaf veerboot copyveerboot holwerd - ameland copyStrand Ameland in de winter copyStrand ameland bij hollum copyOp veerboot Oerd naar Ameland copyOp het oostpunt De Hon Ameland copykunsthaas bij vuurtoren copy 2Ameland ganzen wadkant 2 copySunset Ameland copystrandwachthuisje aan de westkant van Ameland copystrand hollum westkant copy 2Fietsen bij strandopgang met vuurtoren op achtergrond Ameland copybij het Oerd copyAmeland duinen copyvuurtoren is open copyvuurtoren ameland copyvuurtoren ameland bij bos hollum copy 2vuurtoren ameland (5) copyVuurtoren Ameland (3) copyuitzicht vanaf vuurtoren over ameland copy

De ontdekkingstocht begint al op de pier bij Holwerd, waar de Oerd op ons ligt te wachten. Je ziet het eiland liggen, kunt het bijna aanraken, zo dichtbij. De veerboot brengt ons, onder begeleiding van een kolonie kapmeeuwen, in drie kwartier naar de andere kant van het Wad. En eenmaal daar, in de haven van Nes, lijken de dagelijkse beslommeringen juist heel ver weg. Wat vijfenveertig minuten op een veerboot al niet met je kan doen.

Relaxed naar het westen

Verdwalen is niet moeilijk op Ameland. Vanaf Nes kun je twee kanten op: naar het oosten of naar het westen. Gelukkig zijn we hier een paar dagen, dus genoeg tijd om van alles te ontdekken. We beginnen met een fietstocht naar de westkant. Die rood-witte vuurtoren lonkte ons vanaf de wal al, dus dat is onze eerste target. Er zijn twee routes westwaarts, we kiezen natuurlijk voor de meest avontuurlijke, door de duinen. Het rare van zo’n eiland is, dat je van alle toeristen die op de boot zaten, nauwelijks iemand terugziet. Relaxed fietsen dus op dit bijna-privé schelpenfietspad. Het is zo’n twaalf kilometer naar de vuurtoren. Een paar kilometer voor ons eindpunt nemen we de afslag naar een bijzonder gebied: laagveenmoeras de Lange Duinen. Via een lange vlonder komen we bij een vogelkijkhut aan een grote waterplas in het moeras. Nadat we bewonderend de vogelpopulatie hebben bespied door de kijkgaten, stappen we weer op en gaan verder.

Sunset Ameland copystrandwachthuisje aan de westkant van Ameland copystrand hollum westkant copy 2Fietsen bij strandopgang met vuurtoren op achtergrond Ameland copybij het Oerd copyAmeland duinen copyvuurtoren is open copyvuurtoren ameland copyvuurtoren ameland bij bos hollum copy 2vuurtoren ameland (5) copyVuurtoren Ameland (3) copyuitzicht vanaf vuurtoren over ameland copyOp de oostpunt van Ameland (2) copygeld ameland vuurtoren copyfoto zoveel van vuurtoren ameland copyzicht op hollum ameland copyOp de laatste strandpaal op de oostpunt van Ameland copylege strand op de oostpunt van Ameland copyHet Hollumer Bos bij vuurtoren Ameland copyHet Baken van Ameland op het Oerd copy

236 treden in een briefje van 250 gulden

Op naar de vuurtoren. Gelukkig hangt er een bordje ‘Open’ op de deur. Binnen hangt een ouderwets degelijke geur en op de muur zijn foto’s van briefjes van tweehonderdvijftig gulden geplakt. Ach ja, ‘de vuurtoren’, ons mooie geld uit de vorige eeuw, de guldentijd. Nooit geweten dat het de vuurtoren van Ameland was, maar ja, briefjes van 250 had je ook niet dagelijks in je portemonnee. Alsof fietsen over Ameland al geen training genoeg is, plakken we er nog een workout van tweehonderdzesendertig treden aan vast. Het kost wat zweetdruppels, maar dan heb je ook wel het mooiste uitzicht over Ameland, het Wad en de Noordzee. Een weekendje Ameland buiten het seizoen heeft zo zijn voordelen: ook hier op zo’n vijftig meter hoogte hebben we weer het rijk alleen. Na een halfuurtje rondjes lopen, turen, wijzen en fotograferen dalen we weer af. Hoogste tijd voor de belangrijkste USP van Ameland: het strand. We wandelen naar het uiterste westpunt van Ameland, naar een van de mooiste strandtenten van het eiland aan een oneindig strand: The Sunset. Naam zegt genoeg. Hier kun je onder het genot van een Nobeltje de zon in de zee zien zakken.

vuurtoren is open copyvuurtoren ameland copyvuurtoren ameland bij bos hollum copy 2vuurtoren ameland (5) copyVuurtoren Ameland (3) copyuitzicht vanaf vuurtoren over ameland copyOp de oostpunt van Ameland (2) copygeld ameland vuurtoren copyfoto zoveel van vuurtoren ameland copyzicht op hollum ameland copyOp de laatste strandpaal op de oostpunt van Ameland copylege strand op de oostpunt van Ameland copyHet Hollumer Bos bij vuurtoren Ameland copyHet Baken van Ameland op het Oerd copybij strand hollum westkant copy

Het onbewoonde oosten

Als de zon weer op is, stappen we nogmaals op de fiets. Dit keer is de koers oostwaarts: van Hollum naar Ballum naar Nes naar Buren. Na dit dorpje is het eiland zo goed als onbewoond. We fietsen naar natuurgebied ‘t Oerd. Hier begint het meest woeste, authentieke Ameland. We parkeren de fiets bij het eindpunt van het fietspad, en beklimmen het uitkijkpunt op de hoogste duin van het Waddeneiland: de vierentwintig meter hoge Oerdblinkert. De beloning is groot: een fantastisch uitzicht over Ameland en zelfs grote delen van de Friese kustlijn zijn te zien. Dan dalen we af en beginnen aan de wandeling naar het oostelijkste punt van Ameland. Het voert ons langs het Wad, over kwelders, door slenken, over lage duinen en valleien en dat terwijl roofvogels boven ons hoofd zweven, ganzen fourageren en scholeksters kwetterend langs vliegen. Hier sta je midden in de natuur, gevormd door de elementen water en wind. We lopen verder en komen uiteindelijk op de oostpunt van Ameland: de Hôn. Met een beetje geluk kunnen we hier lepelaars zien, die hier met een kolonie zijn neergestreken. We lopen over het strand waar geen einde aan lijkt te komen. De zee zie je niet eens, zo groot is dit oostelijke strand. In de verte een eenzame strandpaal, de duinen van De Hôn, een productieplatform op zee en als je heel goed kijkt de vuurtoren van buureiland Schiermonnikoog.

zicht op hollum ameland copyOp de laatste strandpaal op de oostpunt van Ameland copylege strand op de oostpunt van Ameland copyHet Hollumer Bos bij vuurtoren Ameland copyHet Baken van Ameland op het Oerd copybij strand hollum westkant copy

Geen hond te zien, behalve een zeehond

Om ons heen vormen duizenden scheermessen een knisperend tapijt. We lopen als net gestrande ruimtereizigers over dit uitgestrekte, verlaten, lege en eindeloze strand. Geen hond te zien. De enige die hun kop laten zien, zijn de zeehonden die een rustig plekje zoeken. Nou, dat hebben ze gevonden op dit verlaten deel van Ameland. Onder de indruk van zo veel rust, leegte en ruimte vervolgen we onze weg, langs de duinen van de Hôn. We kunnen alleen nog maar westwaarts. Daar valt nog veel te ontdekken.

Ameland op social media

FacebookInstagramPinterest

[accordion]
[accordion-group title=’ – Web & Travel‘]

Ameland ligt in de Waddenzee, in het noorden van Nederland. Je kunt er alleen met de boot komen. De veerboten Oerd en Sier vertrekken vanaf de veerdam in Holwerd naar Ameland. Van Amsterdam naar de veerboot is het 165 kilometer, een kleine twee uur rijden. Kaartjes voor jezelf (€12,45), je fiets €7,75) of auto (€79,40) reserveer je via Wagenborg. De boottocht duurt 45 minuten. Kom je met het openbaar vervoer, dan kun je op het station in Leeuwarden bus 66 pakken die aansluit op de boot. Op de site van VVV Ameland vind je meer informatie over dit Waddeneiland en de verblijfsmogelijkheden.


[/accordion-group]
[accordion-group title=’ – Slapen‘]

Op Ameland heb je vele hotels, B&B’s, vakantiewoningen en campings. Via de site van VVV Ameland kun je een kamer of huisje huren of een plek op de camping reserveren. Wie low budget wil/moet, kan terecht bij de jeugdherberg op de westpunt van Ameland.

[/accordion-group]

[accordion-group title=’ – Eten & Drinken‘]

Paal 13 – Na een stevige fietstocht of wandeling kun je wel wat stevige kost gebruiken. De lekkerste stamppot van Ameland eet je (tijdens de wintermaanden) bij grand café-restaurant Paal 13, vlakbij het strand van Nes. Ook in andere seizoenen is de kaart zeer de moeite waard. De maaltijd wordt altijd afgesloten met een gratis ‘Slakje’, een likeurtje van de waarden Henk Slakhorst&zonen.

Tante A’n – Bij Eeterij Tante A’n word je met open armen ontvangen. Gezelligheid, warmte en sfeer staan centraal in dit restaurantje in het centrum van Hollum. Hier eet je ‘Knienefoer met póddekwasten’, ‘Ut draait óp bargebieten uut’ of een van de vele andere gerechten met een Amelands of werelds tintje.

Nes Café – Maakt niet uit hoe laat je bij Nes Café naar binnen stapt: ze zijn (bijna) altijd open. ’s Ochtends kun je hier de lekkerste koffie drinken, overdag grote kommen soep, dikke boterhammen en XXL-tosti’s eten en ’s avonds heerlijk dineren. Om daarna de dag feestend af te sluiten met een van de vele speciaalbieren of whisky’s die ze hier schenken.

[/accordion-group]

[accordion-group title=’ – Top 5‘]

[su_post field=”post_content” post_id=”6771″]

[/accordion-group]

[/accordion]

Bron:

Sybylle Kroon is freelance (reis)journalist. Haar roots liggen in het Noorden. Ze gaat iedere winter naar Ameland, een eiland dat haar elke keer weer fascineert.

Tags:

  • Na een loopbaan in de journalistiek bij radio, kranten en magazines is Sybylle in januari 2013 begonnen als freelance (reis)journalist en copywriter. Ze schrijft artikelen voor onder meer kranten, magazines en vakbladen. Veel reisverhalen, maar ook interviews, ‘binnenkijkers’ en verhalen die een link hebben met gezondheid, zorg, economie, cultuur, natuur en regio kom je in haar portfolio tegen.

You May Also Like

Altijd zon in Veysonnaz

Het kleine plaatsje Veysonnaz is als een natuurlijke zonnebank. 300 zon-dagen per jaar, oftewel ...

Zeven keer Rome

Als er één stad is waar je oneindig vaak terug kan komen, dan is ...

folklore Bulgarije skiën

Wintersporten in Pamporovo, pure Balkan op de ski

In Pamporovo, een skigebied in het Zuid-Bulgaarse Rhodopegebergte, kun je zomaar verzeild raken in ...