Canada per camper staat bij veel reisliefhebbers hoog op de wensenlijst. Het land leent zich er ook uitstekend voor. Maar weinig mensen weten dat er in Canada in de winter ook een bijzondere reis gemaakt kan worden langs natuurlijke highlights met een gemotoriseerde sleurhut. Met de verwarming 24/7 aan en ski’s in de achterbak. Ik ging samen met Vincent, off piste-verslaafde, langs de beroemde skigebieden van West Canada. Banff, Lake Louise en Jasper in Alberta waren het toneel van deze midwinter roadtrip.

Onze camper voor Sunshine
Onze gemotoriseerde sleurhut voor deze wintertrip in Alberta

We rijden aan het begin van de avond het stadje Banff binnen met onze acht meter lange Motorhome, door Canadezen ook wel een RV genoemd. Het is al donker, de jetlag werkt nog even na en het is dus middennacht voor ons. We rijden door een drukke winkelstraat, sneeuw ligt naast de weg en het is min 12 buiten. Het avontuur in deze reis zit hem in het rijden, het vinden van een geschikte slaapplek – wij willen juist niet op campings staan – en uitvinden waar de beste skicondities zijn. Want de sneeuwcondities bepalen de route, niet de planning vooraf. In Banff parkeren we uiteindelijk op een parkeerplaats in de schaduw van de straatlantaarns en we weten eigenlijk niet zeker of we hier wel mogen overnachten. Maar we hebben honger en willen zo snel mogelijk slapen en nemen het risico. Een groot bord chicken wings, American pizza en goede nachtrust later rijden we in alle vroegte naar skigebied Sunshine waar net lekker veel verse sneeuw is gevallen.

Sunshine crew
In Sunshine, het skigebied van Banff is iedereen vriendelijk, maar vooral de crew!

Weinig zonneschijn in Sunshine
In Sunshine skiën we de hele dag door de boundary. We pakken groomed en ungroomed slopes, maar hebben de meeste lol in de glades (zie omschrijvingen beneden). Het sneeuwt namelijk de hele dag en tussen de bomen heb je dan nog het beste zicht. Ook zorgen ze in Canadese skigebieden ervoor dat je tussen de bomen kunt skiën door enkele bomen weg te halen. Wij vinden het heerlijk en vinden mooie routes zonder te weten waar we terechtkomen. In Canada beland je, mits je binnen de boundary blijft, altijd wel weer ergens op een piste. In Lake Louise, nog zo’n gigantisch skigebied, is het de volgende dag meer van hetzelfde. Ook hier weinig zicht vanwege sneeuwval, maar hebben we enorme mazzel met een ontmoeting met een paar skipatrollers. Zij gidsen ons naar mooie plekken en ze vinden het ook leuk om de volgende dag met twee Hollandse skiërs op pad te gaan buiten de boundary.

 

Sunshine banff
Door de ‘Glades’ van Sunshine
uitzicht op Sunshine Banff
Niet veel zonneschijn in Sunshine ,maar toch een aardig uitzicht zo.

Uitzichten over de Canadese Rockies
De volgende ochtend halen we een grote mok koffie bij Tim Horton en rijden dan naar de berg. Daar komen skipatrollers Merik “We save lifes and break hearts all day” en zijn vriendin Alex (bijnaam Army) “And we just look good” al aan. Eerst een stuk omhoog met de lift, daarna nog een uur verder omhoog op de toerski’s en wachten tot de wolken openbreken. Daar, bovenop een berg zonder liften, in de back country voelen Vincent en ik ons het gelukkigst. Prachtige afdalingen over dito sneeuw, vermoeiende tours die meer dan die moeite waard zijn en uitzichten over de Canadese Rockies die nooit vervelen. Deze dag heeft alles waarvoor we naar Canada zijn gekomen en we bedanken Merik en Army voor het gebruik van hun ‘backyard. Dat bedankje is in ‘Lake Louise Style’ in de Powder Keg Lounge met een bord nachos met hete saus en een Ceasar (een Canadese Bloody Mary). Hierna moeten we helaas alweer verder, richting het vierde en laatste officiële skigebied: Jasper. En dat is nog wel een eind rijden. Over een ijsweg. In niemandsland. Dwars door een National Park.

 

Door de bomen in lake Louise
Vincent krijgt ook aardige turns in return voor het lopen.
uitzicht Lake Louise
Army’s skiing just looks good’
apres ski in Alberta
In de Powder Keg Lounge drinken we een Ceasar (een Canadese Bloody Mary).

Icefielspark Parkway
Want Jasper ligt aan de andere kant van de Icefields Parkway, een 230 kilometer lange ijsweg in de winter. Het is een trekpleister voor toeristen in het zomerse hoogseizoen, want het is een prachtig stuk asfalt door twee National Parks die zijn vergeven van bruine- en grizzly beren. Natuur op zijn best. Maar in de winter is de gehele weg bedekt met ijs. Vegen gebeurt nauwelijks, strooien is een kansloze missie. Dus rijden er vooral grote 4WD’s en sterke vrachtwagens. Tja, en wij, met onze acht meter lange camper van 4000 kilo. Het is de meest meditatieve roadtrip die we ooit gemaakt hebben. Het is stil langs de weg en we stoppen een paar keer om te genieten van de rust.

icefieldsparkway naar Jasper
De laatste stop voordat we 230 kilometer ijsweg oprijden: De Icefielsparkway
op de icefieldsparkway
Vincent als een echte Trucker achter het stuur.
het wordt avond op de icefieldsparkway
En langzaam wordt het donker(roze)

Sneeuw zo licht als suiker
Aangekomen in Jasper eten we hamburgers met uitzicht op vier verschillende big screen tv’s met elk een andere Amerikaanse/Canadese populaire sport in de uitzending. Het is ijskoud en verlaten op straat. We zoeken een afgelegen parkeerplaats bij het skigebied. In Marmot Basin hebben we de volgende dag het beste weer van de hele trip en kunnen daardoor mooiere lijnen skiën dan op de andere dagen. Eindelijk blauwe lucht die aan het einde van de middag roze kleurt. We skiën hier aan de randen van de boundary. De sneeuw is die dag als suiker en van die zoetigheid genieten we volop.

uitzicht van Marmot Basin
Marmot Basin in Jasper geeft ons de beste sneeuw van de trip.
Marmot basin skiing
Sneeuw als suikerrrrr!

In de avond worden we uitgenodigd om te komen ijsklimmen met een groep Canadezen. Tuurlijk, doen we. Knettergek, ijskoud en Vincent verliest bijna een stuk van zijn rechterarm nadat een stuk ijs van dertig meter hoog op z’n schouder klapt. “Wij gaan wel iets verderop staan jongens” en zijn blij als we aan de beurt zijn om aan de wand te hangen. Na het klimmen besluiten we verder te rijden in plaats van te overnachten en een vroege start te maken morgen. We moeten namelijk weer die ijsweg over, terug naar Calgary, en we willen nog zo lang mogelijk touren in het midden van het park. Pardoes redden we een gezin uit hun gestrande auto in de sneeuw die zonder ons wellicht daar de hele nacht hadden moeten staan. We nemen ze mee naar een hostel waar we gelukkig in kunnen voor de nacht. We delen ons eten met hen en bellen vanaf de vaste lijn de hulpdiensten.

ijsklimmen Alberta
Best tof dat ijsklimmen

Echte Canadese sfeer
Dat de plek waar we zijn beland magisch is, ontdekken we de volgende ochtend. Aan de achterkant van het hostel ligt een meer. Het is misschien wel de stilste plek op aarde waar ik ben geweest. We zitten een tiental minuten in stilte naast elkaar totdat de kou door mijn jas breekt. “We gaan.” En we gaan na een uurtje rijden nog één keer omhoog en dus ook één keer omlaag. Omlaag naar de camper die misschien wel de meest bijzondere wintersport van mijn leven mogelijk maakte.

canada in de winter
De stilste plek op aarde

Extra info: Canadees ski-jargon

Boundary: in Canada is er geen verschil tussen pistes en off piste, alles valt binnen een grote boundary. Daarbinnen is alles veilig op afgezette stukken na en je mag vrijuit skiën, waar je maar wilt.

Groomed: natuurlijk zijn er binnen de boundary gedeeltes geprepareerd met machines. Deze groomed slopes zijn net zo vlak en lekker als de normale pistes in Europa.

Glades: Canadezen zijn dol op skiën tussen de bomen op de zogenaamde glades. Om het bos toegankelijker te maken worden er bomen gekapt, zodat er meer ruimte tussen de bomen is. Hier ontstaan na verloop van tijd wel erg lijpe moguls.

Moguls: nog zoiets waar ze in heel Noord-Amerika dol op zijn. Wij noemen ze buckels. En daar waar wij ze liever vermijden, duikt hier iedereen er met liefde over, door en langs. En nog zwierig ook.

Flurries: in het weerbericht zal regelmatig het woord flurries verschijnen. Heel lichte sneeuw die als stof neerdwarrelt. Flurries dus.

Schnoodelen: Ruwe stukken piste, afgeragde mogulvelden en andere plekken waar je niet meer optimaal kuntskiën. Canadezen Schnoodelen dan naar beneden, wat zoveel betekent als je weg vinden, op welke manier dan ook.

Lees ook: Vincents verslag over deze reis op WePowder

Extra informatie:
Wat ons betreft is een motorhome de beste manier om wintersport te ervaren in Alberta Canada. Maar wij houden dan ook wel van avontuur. Het geeft je de mogelijkheid om last minute te bepalen hoe lang je ergens blijft en waar je naartoe gaat. De sneeuwcondities bepalen de route, niet de planning vooraf. Er zijn echter ook veel zaken waar je rekening mee moet houden. De motorhome is van alle gemakken voorzien, maar, het blijft een camper. En die zal je ook af en toe moeten vullen met water en benzine. Ook vreet hij gas door de kou (de verwarming staat de hele dag aan, omdat anders de leidingen bevriezen) en je zult op sommige plekken de generator moeten laten draaien en dat kan dan weer niet als je in een winkelstraat staat. Je staat veel op verlaten campings, die gelukkig vaak open zijn. De motorhome heeft dus een avontuurlijke bewoner nodig die houdt van een wat ruigere trip en die zich graag laat verrassen door wat de omstandigheden brengen. Ben jij dat, dan is dit echt dé manier. Boek je eigen chalet op wielen via www.travelhome.nl of www.Camper.nl. Informatie over Alberta kun je vinden op www.Alberta.com en www.ontdekalberta.nl. Nakiska, Banff, Lake Louise en informatie van Marmot in Jasper is te vinden op www.skinakiska.com, www.skibig3.com, www.banfflakelouise.com en www.skimarmot.com.

canada in de winter
Een motorhome is de beste manier om wintersport te ervaren in Alberta Canada

 

Bron

Gijs Hardeman en Vincent Van Binsbergen gaan elk jaar één keer samen op reis. In de winter van 2014-2015 was IJsland de bestemming en vorige winter (2015-2016) werd West Canada ontdekt per Motorhome. Waar deze winter de reis naartoe gaat is nog niet duidelijk, maar er rolt vast weer wat moois uit de koker. Dit verhaal verscheen gedeeltelijk eerder in het Dagblad van het Noorden. 

Tags:

  • Gijs

    Co founder

    Een nieuwsgierige, creatieve, energieke avonturier. Altijd op zoek naar nieuwe plekken om te surfen, kajakken, skien, snowboarden en andere activiteiten te doen.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Snorkelen met haaien in Umkomaas

Cage Diven of snorkelen met haaien stond niet op mijn wish list. Waarom? Because ...

Warmte in de winter in Marbella

Bij het boeken van deze vakantie dachten we vooral: waar kunnen we zon vinden ...

De winter is begonnen      

Mijn winter is begonnen, en hoe. Soms denk ik wel eens voor het geluk ...