Van een Landrover als skilift tot een eigen skifederatie

De eerste skiërs in Lesotho waren pioniers, echte liefhebbers van de sport, die er alles voor over hadden om te skiën. Ruim dertig jaar geleden verzamelden zij zich bovenop de berg en skieden natuurlijke sneeuw. Ze liepen omhoog of gebruikten een Landrover als lift en kregen later een pully-systeem dat na een paar dagen weer achterop een aanhangwagen mee naar huis ging. De foto’s van deze pioniers hangen overal in Afriski en zijn erg leuk om te bekijken. Er is sindsdien veel veranderd. In 2002 zag Afriski het levenslicht en sinds 2004 is er een ankerlift. Intussen komen er per jaar 11.000 bezoekers en zijn er plannen voor een tweede lift. Er is ook veel geïnvesteerd in kennis over sneeuw maken, want helaas is Afriski voor het grootste gedeelte afhankelijk van kunstsneeuw. Twee jaar terug viel er helemaal geen natuurlijke sneeuw, terwijl er drie jaar geleden twee weken lang poedersneeuw viel en er dus genoeg sneeuw was gevallen voor de hele winter. Vlak nadat wij er waren, vielen er ook tientallen centimeters en hadden ze afgelopen jaar dus weer een topwinter. Als dit gebeurt dan halen de twee piste bully’s sneeuw uit de gehele bowl om te verzamelen voor warmere tijden. Of ze gebruiken het voor een uitbreiding van het Funpark Kapoko.

er zijn geen afbeeldingen gevonden

De meeste bezoekers zijn Zuid-Afrikanen. Het beste argument om hier te skiën kwam van een familie uit Johannesburg. Vader Craig vertelt in de sleeplift: “Het is zonde om veel geld aan een trip naar Europa te besteden zolang de kinderen nog niet goed kunnen skiën. Dan staan ze daar alleen maar op de oefenweide. Nu komen we hier voor het derde jaar en hebben ze het al aardig onder de knie. Volgend jaar gaat de grote reis naar Oostenrijk plaatsvinden, waar we dan direct in het hele gebied kunnen skiën.”

er zijn geen afbeeldingen gevonden

Om de lokale bevolking, de Basotho, ook bekend te maken met skiën is er een development program gestart met 50 kids van vier scholen. Zij krijgen volledig gesponsorde skilessen, eten, drinken en onderdak en hebben aan het einde van het seizoen de Kings Cup. Het is de bedoeling om talenten te ontwikkelen voor een nationaal skiteam dat ooit naar de winterspelen gaat. Er is intussen een Nationale Ski Federatie en het zal niet de eerste keer zijn dat een klein land groot kan zijn op de Winterspelen.

Lees hier de hele Destination Guide van Afriski Lesotho!

Tags:

  • Gijs

    Co founder

    Een nieuwsgierige, creatieve, energieke avonturier. Altijd op zoek naar nieuwe plekken om te surfen, kajakken, skien, snowboarden en andere activiteiten te doen.

You May Also Like

Winter Activities: Air Boarden

NextDestination skiet of snowboardt natuurlijk erg graag. Maar naast de traditionele wintersporten is er ...

Op bezoek bij de Mukambi Safari Lodge

De A9 werd ingewisseld voor een dirt road op een volledig nieuwe bestemming, de ...