Op 3 April wordt de 100e Ronde van Vlaanderen gereden, de Hoogmis van Vlaanderen. Het is de belangrijkste van de twintig voorjaarsklassiekers, een eendaagse wielerwedstrijd die sinds 1913 altijd op de veertiende zondag van het jaar verreden wordt.

no images were found

Om meer te weten te komen over Vlaanderens Mooiste bezoek ik in Oudenaarde het onlangs gerenoveerde Centrum Ronde van Vlaanderen. Oudenaarde geldt als dé stad van de Ronde omdat daar de finish is.

Het CRVV huist in een modern gebouw dat is ingericht met de Vlaamse kleuren geel en zwart. Na een introductiefilm wordt in verschillende zalen interactief meer informatie gegeven over de race.

Kasseien

Het museum bestaat al dertig jaar maar is vorig jaar met een facelift aangepast aan de eisen van de 21e-eeuwse museumbezoeker. Dat betekent meer beeld en minder tekst en creatieve oplossingen om speels feiten te delen. Zo is er een stapel van borden spaghetti om aan te geven hoeveel calorieën een renner tot zich neemt. Op een verankerde racefiets kun je voelen hoe het rijdt over de beruchte kasseien en op een bord staan de hellingspercentages van de bergen waar de route van 255 kilometer over voert. De beroemdste bergen zijn de Oude Kwaremont en de Paterberg, beiden met kasseien waardoor het zeker met regen gevaarlijk kan zijn er over te fietsen.

Fietsroutes

Om een idee van de route te krijgen spring ik op een fiets. Toerisme Vlaamse Ardennen heeft een geweldig leuke plattegrond met vier fietsroutes die – heel fijn – ook langs brouwers en kroegen gaan.

De Oudenaards Bruinroute is er een van 31 kilometer die in Oudenaarde begint en eindigt en door het prachtige Vlaamse landschap leidt. De hellingen zijn goed te doen, helemaal als je voor een e-bike hebt gekozen, dan zoef je de helling op.

De Zwalmroute is de vlakste en de kortste van de vier routes en komt uit bij Ter Biestmolen, een heerlijke plek om te lunchen met Mechelse koekoek.

no images were found

Blasfemische tentoonstelling

Omdat het Wielermuseum van Roeselare, dat op zestig kilometer van Oudenaarde ligt, gerenoveerd wordt, is een deel van de collectie nu te zien in de Paterskerk. Onder de vlag “Koers is Religie” kregen de curatoren carte blanche om in de ontwijde kerk de relatie tussen de wielersport en het katholieke geloof te duiden. De tentoonstelling is prachtig en op de rand van het blasfemische (sommige gelovige bezoekers maakten rechtsomkeert bij het zien van zo veel heiligenschennis.)

Met fraaie foto’s zijn de veertien staties van de Kruisweg verbeeld, om het eenzame lijden van de renner weer te geven. Een groot metalen kruis, het Croix de Fer, vernoemd naar de beroemde Col de la Croix de Fer, is gevuld met aan elkaar gelaste wielrenfietsen, in het tabernakel staat nu de bokaal die Frank Vandenbroucke in 1999 won in de Luik-Bastenaken-Luik race en in een biechthokje vertelt de video van Lance Armstrong vanachter tralies dat hij gezondigd heeft.

Marianne Vos

Ook staan er voor het altaar fietsen opgesteld uit verschillende jaren, waardoor je goed de evolutie van de racefiets kunt zien. Het meest recente exemplaar was die waar Marianne Vos vorig jaar op reed. Erboven hangen wielertruien van winnaars. De mooiste is zonder meer de lichtblauwe van Fausto Coppi uit 1948. De Italianen zouden moeten overwegen hem weer in productie te nemen.

Web info:

www.toerismevlaanderen.nl www.tov.be www.crvv.be www.rondevanvlaanderen.be www.koersisreligie.be

Tags:

  • Van jongs af met zijn neus in een atlas en gestimuleerd door kaarten sturende KLM-ers in zijn familie, zette Joost een carrière als purchasing manager bij een Japanse touroperator om in een schrijvend en fotograferend bestaan als reisjournalist. Met een rugzak naar gorilla's in Rwanda, liftend door Nicaragua of cruisend om Kaap Hoorn. Polyglot Joost bezocht al meer dan 100 landen maar kruipt als een Rupsje Nooitgenoeg over de wereldkaart.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Weinig zicht, bakken plezier en de klapper van de week

Wit, witter witst. Zo kan deze dag worden omschreven. De gehele dag raasden we ...

Marokkaanse thee: zoet, zoeter, zoetst

Theedrinken is in Marokko een serieuze en eervolle zaak. Marokkanen drinken vier tot zes ...