10 tips voor een perfecte duikdag op Bonaire

Bonaire is een fantastische duikbestemming, maar hoe maak je jouw duikdag perfect. Ervaringsdeskundige en schrijver van onze Trip report over Bonaire, Ronald Verdries, legt uit hoe je dat doet.

1: Duik met mate

01-bonaire_caribbean_05
Photocredit: www.tourismbonaire.com

Veel duikers kennen een strakke dagplanning, met name de Amerikanen op Bonaire proberen hun kostbare en schaarse vakantiedagen zo effectief mogelijk vol te plempen met zo veel mogelijk duiksessies. Het eiland kent 63 duikplekken die vanaf de kant gedoken kunnen worden en nog eens 23 rondom klein Bonaire, een eilandje voor de kust waarvan de duikplekken alleen met een boot bereikbaar zijn. Als je wilt kun je 5 duiken op een dag maken en dan helemaal kapot je hotel binnen strompelen, nog net een spiesje mee prikken van het buffet en om 21:00 in slaap vallen. Zonde vind ik, want je mist een hoop van het eiland. Geniet van elke duik, maar geef jezelf tijd en ruimte om te ontdekken en te ontmoeten.

2: Sta vroeg op

02-bonaire_caribbean_08
Photocredit: www.tourismbonaire.com

De nachten maken het water rustig, het sediment op de bodem is onverstoord en er is nog niemand die met zijn roze duikpak alle lieve visjes heeft verjaagd. Start met een korte yoga sessie en een licht hapje om 7:00 en zorg dat je er om 8:00 in springt. De stilte, de vogels, de golven, de wind…allemaal alleen voor jou! (en je buddy natuurlijk!)

3: Denk aan de innerlijke duiker

03-bonaire-3-lac-cai-vis

Ga na die eerste duik terug naar je huis of resort om te ontbijten en om de volgende duik klaar te maken. Mijn tip: zorg voor een grote koelbox, een kleine barbecue en neem alles mee voor de hele dag. Gooi onder in de koelbox bevroren waterflessen, dan heb je de hele dag koud water. De BBQ (en eventueel koud polar bier) is hemels. Van het duiken krijg je honger en wat is er nou lekkerder dan een late lunch met vers gebakken vis of vlees op het strand! De beste plekken om uit de wind en zon te barbecuen zijn “Thousand Steps”, “Tolo” (ook wel “ol blue” genoemd), het verlaten vuurtoren-wachters-huis bij de Willemstoren en alle duikplekken in het Washington park.

4: Swim into the twilight zone

Als de zon aan het einde van de dag net boven de horizon staat, verdwijnt meestal de wind en de waterbeweging. Het rif komt tot rust en de lichtinval onderwater is betoverend. Maak een twilight duik. Neem lampen mee want binnen een half uur is het donker en ervaar je het avontuur van de nacht onder water. De grote tarpons (tot bijna 2 meter) maken gebruik van jouw lichtstraal om op kleinere vissen te jagen. Al hoewel ze jou geen kwaad doen is het wel even schrikken de eerste keer dat je er een langs je been voelt zwemmen! De beste plekken voor een Twilight duik zijn: “Salt pier”; waar je tussen de funderingspalen van de pier door zwemt en “oil click” en “small wall”, waar je langs een “wall” kan duiken.

5: Ga aan de duikdope

05-bonaire-8-dive-addicts

Zorg dat je gebrevetteerd raakt voor duiken met Nitrox. Met dit verrijkte luchtmengsel blijf je na het duiken langer energiek en kun je ook van het nachtleven genieten op het eiland. Bovendien is op Bonaire duiken met Nitrox bijna overal net zo duur als met lucht.

6: Duik bij Wannadive

Wannadive heeft 3 plekken op het eiland waar tanks staan, dat maakt je super flexibel en scheelt je veel tijd met heen en weer rijden. Daarnaast heeft Wannadive een heel leuk privé strandje waar je kan liggen, douchen en tanks pakken. Bij Wannadive hoef je je ook geen zorgen te maken om het pakket dat je kiest. Of je veel of weinig duikt maakt niet uit; ze berekenen welk pakket het beste bij je past, na je vakantie, zo betaal je nooit te veel!

7: Oriënteer je officieel

Alle duikers die op Bonaire komen, hoe ervaren ook, moeten een oriëntatieduik maken en een Marine Park Tag kopen. Met het geld wordt de stichting STINAPA gerund die instaat voor het onderhoudt van de duikplekken en de natuur op het eiland. De oriëntatie-duik dient ervoor geen duikers toe te laten die niet in staat zijn te duiken zonder het rif aan te raken.

8: Bouw een jutterskunstwerk

08-bonaire-kunstwerken

Aan de zuid oostkant van het eiland kun je met jouw juttersitems een mooi kunstwerk achterlaten. Verplicht voor elke kunst en doe het zelf liefhebber.

9: Do the donkeys

09-bonaire-ezel

Bezoek de de ezeltjes van The Donkey Sanctuary. De kolonisten hebben ezels naar het eiland gebracht die in de moderne tijd geen doel als lastdier meer hebben. Ze zwerven overal rond. Gelukkig wordt er goed naar ze uitgekeken door sommige eilandbewoners en hebben ze nu een eigen stek.

10: Vind meer inspiratie

Laat je verder inspireren door het hele tripverhaal van Ronald te lezen via deze link vol met tips en tricks voor een geweldige tijd op Bonaire!

Meer info over Bonaire

Ronald gaat meerdere keren per jaar naar Bonaire maar het liefst tijdens februari, maart of april als de temperatuur goed is, de wind hard en er weinig regen is. Vliegen kan met KLM of Arke en slapen regelt Ronald via airbnb of caribinn.com. Meer informatie over duiken en kiteboarden kan je vinden op www.wannadive.com en www.kiteboardingbonaire.com/nl/ . De officiele website van Bonaire is te vinden op www.tourismbonaire.com

Bron:

Ronald Verdries is eigenaar van End of Tar, een bedrijf dat werkplekken realiseert op bijzondere plekken waar je naast werk, je passie kan uitoefenen (bv surfem kiteboarden of duiken). Ook organiseren zij duik- en yoga reizen naar oa Bonaire. www.endoftar.com

Bonaire

[bol_search_form limit=”4″ block_id=”bol_57d9455b30104_search-form” cat_id=”14647″ cat_select=”0″ default_search=”Duiken” name=”Duiken” sub_id=”” link_color=”DD4762″ subtitle_color=”666666″ pricetype_color=”666666″ price_color=”190600″ deliverytime_color=”014F80″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”500″ cols=”2″ show_bol_logo=”0″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Tags:

  • NextDestination.nl is er voor de sportieve reiziger, de avontuurlijke cityhopper en de nieuwsgierige vakantieganger. Wij gaan voor jou op zoek naar te gekke plekken, ontmoeten de leukste locals vol prachtige verhalen en geven je verrassende tips. Soms luxe, soms budget, maar altijd op onze eigen manier. Om je te helpen bij die ene vraag: What’s your NextDestination?

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Dromen komen uit in Toscane

Op 5 jarige leeftijd kreeg ik van mijn vader een echt houten autostuur. Uren ...

Historisch Culemborg aan de rivier de Lek

De Betuwe zit vol historie. Neem nou Culemborg, een eeuwenoud stadje aan de rivier ...

Een tocht vol Lebensgefahr

Een oude baas zonder tanden instrueert ons in praktisch onverstaanbaar Duits. Onheilspellend cirkelt een ...