Safari’s zijn vooral de moeite in Afrika, want daar is wild life. Met dikke 4WD’s rijden door woestijnen is leuk, maar wist je dat dit ook vlakbij huis te doen is? Op Vlieland kun je mee met de Vliehors Expres. En daarbij rijd je ook nog eens over ruig militair oefenterrein en kun je rekenen op een serie dijenkletsers van chauffeur Aant en accordeonist Wouter. En misschien spot je nog een zeehond.

 

Aan het roer van onze Expres staat Aant, die met een kort openingspraatje de sfeer vast opkrikt, waarna zijn side-kick Wouter het overneemt wanneer we het strand op rollen. Wouter wordt voorgesteld als de beste accordeonist van het eiland. Hij blijkt ook de enige te zijn… Hij waarschuwt de mensen met een kunstgebit niet achterop te gaan staan en start met een paar pakkende en bekende deuntjes, alles aangekondigd met een doorrookte en karakteristieke stem. De tocht is recht toe rechtaan over het strand, maar door de beide heren wordt het een ervaring om niet gauw te vergeten.

Vlieland Vliehors Expres
Wouter zorgt voor een goede sfeer in de gele vrachtwagen

De wielen op het strand schrijven een gedicht in het zand

De truck rolt met gemak over de zandplaat aan de westkant. Dit militaire oefenterrein is no go en met een goede reden. Hier schieten de helikopters en vliegtuigen op oude tanks en andere doelen. Maar voor de Vliehors Expres maakt de luchtmacht graag een uitzondering. Als dank laat elk voertuig bij iedere rit een lang gedicht achter in het zand. In de achterwielen zijn letters uitgefreesd en zo rolt het gedicht maar door en door over het strand. Elk jaar komen er gedichten bij en zijn anderen uitgerold. Het gedicht dat op onze banden stond is het volgende: 

Vlieland Vliehors Expres
De Banden van de Vliehors Expres laten een gedicht achter in het zand

Wat de diepste indruk maakt werd door water aangeraakt. Door geen mens gestoord neemt de zee het laatste woord

 

Drenkelingenhuisje op de Vliehors

De route gaat vanaf het Posthuys of vanaf het Badhuys en rijdt vervolgens langs een oud drenkelingenhuisje. Hier kunnen nog steeds schipbreukelingen terecht die aanspoelen op de plaat. Nu gebeurt dat eigenlijk nooit meer, maar het huisje is verantwoordelijk voor in ieder geval 100 reddingen. Het huisje staat op palen, zodat je hoog en vooral droog zit, ook bij springtij. Mocht je er een keer aanspoelen dan is het wel een hele belevenis om er te zijn. Het hangt vol met gejutte spullen: dolfijnen- en bruinvisskeletten, pakken koffie en plastic rommel. Op een plank staan potten met dieren op sterk water. Een inktvis, een haai en een pot met, zo lijkt het, wormen. “Nee, dat is het dus niet. Kijk maar goed.” En tegen de kinderen: “Hier worden ook de frieten van gemaakt in het dorp.” Maar het blijkt kabeljauwkuit te zijn, visseneitjes dus.

Vlieland Vliehors Expres

Aant vertelt mooie verhalen in het drenkelingenhuisje

Rollend door de Waddenzee

Als laatste rijden we naar de aanlegsteiger van de Vriendschap, de veerpont tussen Texel en Vlieland. Daar liggen altijd wel een paar zeehonden. Behalve vandaag, want het regent hard. Wel komt er één kijken en steekt zijn koppie vlakbij het strand boven water. Om nog wat leuks te doen gooit Aant mij met mijn camera eruit. “Blijf jij hier staan, dan rijd ik door het water, dat geeft altijd wel mooie plaatjes.” Tuurlijk Aant, doen we. En terwijl het zeewater mijn schoenen in loop en de regen langs mijn nek naar binnendrupt, rolt de Expres ter vermaak van alle gasten door de Waddenzee.

Vlieland Vliehors Expres
Aangekomen bij het drenkelingenhuisje op een verder desolate plek

Verplicht nummer bij bezoek aan Vlieland!

We deden deze activiteit als onderdeel van onze reis langs alle vijf Waddeneilanden en dit is één van de hoogtepunten van de trip geworden. En dat terwijl de regen met bakken uit de hemel kwam. Kortom: de Vliehors Expres is niet iets dat je kunt doen, de Vliehors Expres is iets dat je móet doen!

Bij de steiger van De Vriendschap, de boot die naar Texel gaat. Hier zitten vaak ook zeehonden.

Bronnen en handige links

Gijs en Rian fietsen in twee weken over alle Waddeneilanden voor magazinereportages. Dit is in samenwerking met Merk Fryslân georganiseerd, dat ook de PR voor alle Waddeneilanden doet. Check de website van Vlieland voor meer inspiratie. De Vliehors Expres start bij het Posthuys.  Download deze Vlieland App van City Information. We zijn twee samenwerkingspartners zeer erkentelijk voor deze reis. Dankzij Swedish Design van Thule hebben we deze trip de beschikking over mooie fietstassen en een fietskar en dankzij Cortina Fietsen hoefden onze verlepte Amsterdamse stadfietsen niet mee, maar fietsen we voor even op een paar stevige tweewielers.

 

 

Tags:

  • Gijs

    Co founder

    Een nieuwsgierige, creatieve, energieke avonturier. Altijd op zoek naar nieuwe plekken om te surfen, kajakken, skien, snowboarden en andere activiteiten te doen.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

De 9 skigebieden van Innsbruck

De stad Innsbruck maakt zich niet alleen op voor een gooi naar haar vierde ...

In Veysonnaz dwarrelt het lekker naar beneden

Na weken van droogte, zijn de Zwitserse 4-Valées eindelijk op een dik pak sneeuw ...

Winter Activities: Ice diving

NextDestination skiet of snowboardt natuurlijk erg graag. Maar naast de traditionele wintersporten is er ...