Van Lissabon, via Peniche naar Sagres

Portugal is een camperland bij uitstek. Buiten het hoogseizoen kan en mag je bijna overal op de beste plekken aan zee en in het binnenland staan. Iedereen laat je met rust of overvalt je met een praatje. Wij koersten langzaam van Lissabon, via Peniche naar Sagres, het meest zuidwestelijke puntje van Europa.

Lissabon_Peniche_Sagres18Lissabon_Peniche_Sagres19Lissabon_Peniche_Sagres9

Vlak voor de vlucht checken we de golfhoogtes en de weersvoorspellingen. Dat ziet er in ieder geval goed uit. Een vriend geeft ons de Stormrider mee, een surfgids waar alle Portugese surfspots in staan. Via het web hebben we een camper geboekt bij West Coast Campers, groot genoeg voor mij, mijn vriendin, onze baby Raf en 13-jarige neefje Joppe. Daarnaast gooien we een paar surfplanken op de bagagekar op Schiphol en vragen we ons hardop af hoe dit allemaal gaat passen in een kleine camper. En dan ook nog elke dag verkassen naar een andere plek? En waar gaan we staan? Campings of parkeerplaatsen. Is dat ok met kinderen? Genoeg stress dus aan de start.

Ricardo’s raad

In Lissabon worden we opgehaald door Ricardo die ons de camper laat zien waar we de hele week mee gaan touren. Mooie bestikkerd en slim ingedeeld. Hij doorloopt met ons het gehele gevaarte in en in zijn kantoortje laat hij nog wat mooie plekken zien, waar we zon kunnen verwachten en wat er allemaal op de menukaarten staat dat aan te raden is.

Maar voor de mooie uitzichten (mwoah…), de zon (ach…) en zoetigheid (alhoewel…) kwamen we niet. We kwamen naar Portugal om te surfen en ons te laten leiden door de golfen. Op advies van Ricardo beginnen we in Peniche, een mooi schiereiland op een uurtje rijden van Lissabon. Bij Peniche hoort eigenlijk ook het iets kleinere Baleal. “De zon schijnt de komende dagen en ze hebben daar een overload aan surfscholen, surfkampen, surfaccommodaties en golven! Over een uur lig je al in het water, mijn vriend!” Kijk dat is goed nieuws. Spullen in de camper en gas d’r op. Obrigado Ricardo en tot volgende week!

Lissabon_Peniche_Sagres2Lissabon_Peniche_Sagres21Lissabon_Peniche_Sagres14

Baleal’s beach breaks

Baleal puilt inderdaad uit van de surfscholen en het hele dorp draait om de immer populairder wordende sport. Bruno startte hier 20 jaar geleden de Baleal Surf School, en zit er nog steeds. “Peniche is naast Ericeira en Sagres de beste surf break van Portugal. Supertubos ligt hier vlakbij en is een wereldspot waar elk jaar de World Tour langskomt. Terwijl daar monstergolven worden gereden door de beste surfers op aarde, geven wij les aan beginners, slechts 500 meter verderop.” En dat is het unieke van deze twee dorpen. Ze hebben allebei een knobbelvormig schiereiland, zodat met elke Swell of wind ergens wel te surfen valt. “En voor beginners is dit een fantastische plek. Door de easy en smooth beachbreak ”

Lissabon_Peniche_Sagres25Lissabon_Peniche_Sagres23Lissabon_Peniche_Sagres26

Surflessen

Joppe heeft nog nooit gesurft en neemt les bij de Baleal Surf Camp, ik en mijn vriendin surfen op eigen gelegenheid op de vele golfen die binnenrollen in de baai. Raf kruipt over het strand op zoek naar eetbare stenen. We rijden ook nog even naar Nazaré, een half uurtje noordelijker. Na het met open mond bekijken van youtube filmpjes van de grootste golven ter wereld die hier gereden zijn – google op Nazare big wave surfing en je ziet wat ik bedoel – wilde ik deze unieke plek met eigen ogen zien. “Het is helaas niet voor jou en mij weg gelegd, maar alleen voor de grootste waaghalzen van de wereld, zegt een surfer als ik de route vraag.” Helaas? Dat denk ik niet. Op de golf van Nazaré werden deze winter golven gesurft van meer dan 30 meter, out of my league dus, voor altijd. En dat is prima.

Lissabon_Peniche_Sagres16Lissabon_Peniche_Sagres12

Suggesties van surfnomads

Terug in Peniche ontmoeten we Alexandra en Gert-Jan. Zij reizen al jaren in hun camper tussen Scheveningen en de Marokkaanse Sahara. De, binnenkort te verschijnen, reisgids I Love The Seaside is daar het logische gevolg van. Zij weten in deze gids alle mooie en gezellige surfspots van de Atlantische kust in vast te leggen. In Portugal staat het vol met campers, want je kan hier maanden vertoeven zonder heel veel geld uit te geven en toch op de mooiste plekken staan. Ze adviseren ons over andere spots meer zuidelijk, aangezien we graag nog het meest zuidwestelijke puntje van Europa willen aantikken. “Ericeira heeft inderdaad een boel mooie stranden , maar heeft serieuze surf. Veel riffen en tubes. Rij lekker door naar Arrifana. Daar heb je schitterende uitzichten, mooie surf in overvloed en zit je nog maar een uur van Sagres.” Ok, dan doen we dat toch. Maar eerst parkeren we de camper bij Supertubos bij een paar andere busjes. Terwijl locals in de ondergaande zon deze spectaculaire barrel bedwingen, genieten wij van een koud pilsje en wat meegebrachte gegrilde sardientjes. Ook lekker.

Lissabon_Peniche_Sagres10Lissabon_Peniche_Sagres7Lissabon_Peniche_Sagres8

Op de ruige kliffen van Arrifana

De volgende ochtend glijden we nog één keer het water in van Peniche voordat we in de camper stappen richting het zuiden. De rit naar Arrifana duurt ongeveer vier uur, maar de reis door de provincie Alentejo is mooi, als je de tolweg vermijdt. Bovenop de kliffen van Arrifana staat een rij campers en busjes in alle kleuren, maten en leeftijden en er is gelukkig nog een plekje vrij. En, nog beter nieuws, er staat een leuke golf. Hier pakken we de beste sessie van de week. Eigenlijk zijn we gek dat we de volgende dag alweer doorrijden, maar ja, het gras bij de buren, hè.

Lissabon_Peniche_Sagres1Lissabon_Peniche_Sagres4Lissabon_Peniche_Sagres6

Zonnig Sagres als afsluiter

De laatste stop is de omgeving van Sagres. Overal parkeer je de camper ongeveer in de branding. Zo ook in Punto Riva (de rode rots), waar je via onverharde wegen moet komen. We hebben daar afgesproken met een surfschool voor Joppe. Gelukkig komen we nog een auto tegen in deze woestenij die ons de goede kant op wijst, want alleen hadden we het niet gevonden. Wij pakken hier onze laatste sessie in zee en hebben weer een bijzondere surfspot op onze naam staan. Allemaal stenen sla strand en mooie beschutte plekken om met je camper te staan. Helaas hebben wij geen tijd om te overnachten, want het zit er helaas bijna weer op. We hebben er spijt van dat we maar een week kunnen blijven in Portugal, deze reis had weken moeten duren. Achter de campernomaden aan, mee in het echte ritme van het busjesvolk.

Extra trip info

Zelf met de camper op pad?

Vlieg op Faro of Lissabon met Transavia.com afhankelijk van je plan. Een camper huur je via www.westcoastcampers.com.pt. Ricardo heeft veel campers met allemaal een eigen bijzondere bestickering en via NextDestination.nl krijg je 40 euro korting op je boeking (stuur een mail voor een kortingscode naar info@nextdestination.nl). Surflessen zijn overal te boeken waar golven staan. Meer info over Portugal vind je via www.visitportugal.com

Bron:

Gijs gaat graag naar Portugal. “Camperen op parkeerplaatsen heeft iets unieks.” Voor een reportage in Sp!ts nam hij zijn vriendin Rian, baby Raf en neefje Joppe mee. Drie generaties op een paar vierkante meter. En dat ging nog goed ook. Delen van dit verhaal zijn eerder gepubliceerd in Sp!ts.

Tags:

  • Gijs

    Co founder

    Een nieuwsgierige, creatieve, energieke avonturier. Altijd op zoek naar nieuwe plekken om te surfen, kajakken, skien, snowboarden en andere activiteiten te doen.

You May Also Like

Salland (2)

In deel 1 van ons Sallands inspanningsweekend hingen we aan balken en touwen, volledig ...

Een privé skilift in een verlaten skigebied

Kleine gebieden hebben een groot voordeel. Er zijn vaak weinig mensen. Kleine gebieden die ...