Hopelijk komt er nooit een brug tussen het vasteland en Texel. Het is maar tien minuten varen, maar een eiland hoort een eiland te zijn. En die boot, die hoort er gewoon bij. En boottochten zijn altijd leuk, zeker als er niet genoeg tijd is om zeeziek te worden. Maar zo snel als de boot gaat, zo lang kun je er over doen om Texel te ontdekken. Want dit eiland is groot genoeg voor weken fietsen, jutten, wandelen, vogels spotten en relaxen. En met een beetje mazzel zie je een zeehond van dichtbij.

Texel-16Texel-17Texel-14Texel-15Texel-13Texel-11Texel-12

Texel is een merk. Een goed merk ook nog. De VVV is uitstekend georganiseerd, via de website kun je tal van dingen vinden, er zijn kleine schattige plaatsjes en wat grotere ruigere, drukkere plekken. En bijna alles is met de fiets te doen, alhoewel van Noord naar Zuid toch nog wel 20 kilometer is. Een retourtje via de kust is dan nog wel een opgave op een stalen ros. Of moet ik hier stalen ram zeggen? Iedereen op het eiland loopt te pochen over Texel. Wij besluiten daar gezellig aan mee te doen en na een avond in een typisch Texels restaurant Café Restaurant de 12 Balcken beloven we deze trip alleen maar Texelse producten te gebruiken. Dus we drinken Texels bier en bitter, eten Texels lam en groenten, fietsen op Texelse fietsen en bezoeken typisch Texelse bezienswaardigheden zoals de Kaap Skil in Oudeschild, de Slufter en Nationaal Park Duinen van Texel. En we gaan natuurlijk op zoek naar die typische Texelse waddenbewoner (nee niet het schaap): de zeehond.

Stalen Ram

De zonnestralen schijnen ons tegemoet. Het stalen Ram zit goed, we rollen in mooi tempo over het eiland. Het vlakke landschap met her en der een dijk of duin is overzichtelijk. De wind heeft vrij spel wat het fietsen op de helft van je tocht zeer aangenaam maakt en op de andere helft wat minder. We fietsen over die dijken, langs de zee en komen natuurlijk een boel schapen tegen. Een ooi staat bovenop een dijk en laat haar wollen vacht in optima forma zien. Ik ben vast niet de eerste fotograaf die haar op de foto zet. We starten vanuit Hotel De Lindeboom in Den Burg, waar we fietsen huren, en fietsen naar Oosterend voor Het Wijnhuis wat een traktatie is voor oog en zintuigen en later op de avond de maag en lach. Honderden soorten drank, allemaal gemaakt op Texel. Helaas is de speciale Texelse whisky nog niet klaar. We fietsen langs Oudeschild, zien daar juttershistorie en hoe de Texelaars vroeger leefden, alvorens we doortrappen naar ons huis van de avond: een Mongoolse yurt. Net zo Texels als ikzelf, maar het past goed in dit duinlandschap. En het is een uitstekend decor voor de Texelse maaltijd die we gaan maken. Geen gas of elektrisch koken, maar een oude stalen houtoven gaart ons Texels lammetje tot een heerlijk maal.

Texel-21Texel-22Texel-23Texel-24Texel-25

Slapen als een mongool

De yurt bestaat uit één slaap/woon/leefkamer inclusief keuken. Aan de rand staan de bedden en middenin staat een tafel, er boven een sfeervolle lamp. De yurt is snel warm en zorgt voor een rozige bewoner. Slapen is een makkelijke opgave en na het ontbijt zijn we weer fris en fruitig voor een volgende activiteit: wandelend door de duinen die grenzen aan de camping waar het yurtdorp zich bevindt. Tijdens deze wandeling zien we tal van vogels, een oude bunker en een paar echte Schotse hooglanders die er een stuk imposanter uitzien in het echt dan op een foto. Zeker als ze een beetje te dichtbij komen.

Texel-31Texel-310Texel-311Texel-312Texel-32Texel-33Texel-34Texel-36

Circus Koog

We blijven ook een nachtje in De Koog. Om te ontspannen en het lekkerste ontbijt van 2015 naar binnen te werken bij Hotel Opduin. Gek genoeg staat de ontspanning die we bij het hotel vinden in schril contrast met circus Koog. Een lange straat met schreeuwerige bars, restaurants en snackbars. Een beetje het Lloret de Mar van de Wadden en dat is prima. Voor een goede stapavond moeten we dus hier zijn. Maar omdat het buiten het hoogseizoen is besluiten we gewoon eens lekker te chillen en ons voor te bereiden op een laatste dag waarin de vuurtoren, de Slufter en een lunch bij Kaap Noord in de planning staat.

Texel-37Texel-38Texel-39Texel-41Texel-410Texel-411Texel-42Texel-43Texel-44Texel-45Texel-46Texel-47Texel-48Texel-49

Zeehonden spotten vanuit de vuurtoren

De laatste dag start in de Sluftervallei. Dit is een uniek natuurgebied waar je prachtig kun wandelen. Hierna rijden we door naar de vuurtoren (geen eilandbezoek zonder vuurtorenklim). We klimmen helemaal naar de top (aanrader!) en hebben professionele verrekijkers geleend in de hoop zeehonden te spotten, maar ze zijn te ver weg. We zien een paar zwarte streepjes op een zandplaat. Kenners vertellen dat het zeehonden zijn, maar wij hoopten ze toch van iets dichterbij te kunnen aanschouwen. Helaas. We druipen af naar ons galgenmaal bij strandpaviljoen Kaap Noord voordat de boot ons weer wacht. En daar, in de zee, vlak voor onze neus, duikt er één op. Een zeehond. Hij zwaait ons uit en opgelucht kunnen wij weer van het eiland af.

[accordion]
[accordion-group title=’ – Web & Travel‘]

Op de website van de VVV van Texel kun je veel informatie vinden en is dus zeker een bezoekje waard. Trouwens ook als je op het eiland bent. Veel kaarten, souvenirs en andere zaken vind je in de VVV winkel in Den Burg. Texel is te bereiken met de boot vanaf Den Helder of Vlieland. Teso verzorgt de overtocht vanaf Den Helder en gaat normaliter 1x per uur. In de zomer vaker. Check de website van Teso voor meer info over overtochten. De verbinding tussen Texel en Vlieland wordt verzorgt door De Waddenveer De Vriendschap.


[/accordion-group]
[accordion-group title=’ – Slapen‘]

De Lindeboom – Gezellig hotel op het plein van Den Burg. Familievriendelijk met een eigen bar en restaurant. Ze verhuren fietsen en het is vooral gunstig vanwege de centrale ligging op het eiland. Je bent zo in De Koog én in Oudeschild. www.lindeboomtexel.nl

Texel Yurts – Back to basic, maar heel erg gezellig. Een ronde Mongoolse hut van balken, zeil en vilt. In het midden een houtoven waar je in de avond lekker een lamsstoof maakt. De oven verwarmt ook de gehele yurt en die is dus altijd heerlijk warm. Je hakt je eigen hout en hebt een privé terras met picknicktafel. Een absolute aanrader voor slow travellers. Gelegen vlak naast Nationaal Park Duinen van Texel en op de camping van Den Hoorn . Je kunt dus gebruikmaken van de toiletfaciliteiten van de camping en die zijn schoon, netjes en vlakbij. www.texelyurts.nl

Hotel Opduin – De meest luxe van deze drie. Een echt resort met zwembad, sauna, restaurant, bar en een ontbijt waar je U tegen zegt. Superfoods, allerlei soorten brood, verse sappen en heerlijke koffie. Vlak aan het strand van De Koog en op loopafstand tientallen restaurants in De Koog. www.opduin.nl

[/accordion-group]

[accordion-group title=’ – Eten & Drinken‘]

Café Restaurant de 12 Balcken, Den Burg – “Dit eetcafé is voor Texelaars en dus het hele jaar rond vol.” Erg gezellig, sfeervol en lekkere keuken. Goede en vriendelijke bediening en de plek waar wij onze eerste Skuumkoppe drinken. Meer info: www.12balcken.nl

Kaap Noord, paal 33 – Strandpaviljoen Kaap Noord is gelegen op één van de meest unieke locaties van Texel, waar u kunt genieten van het fantastische uitzicht op Vlieland, de ‘Hippiesteiger’ van het Waddenveer en de pittoreske strandhuisjes. Bij Kaap Noord is het strand zoals het hoort te zijn: ongedwongen en relaxed. Meer info: www.strandpaviljoenkaapnoord.nl

Paal 17 – Populair en dus druk, maar ja wat wil je op zo’n plek. Je kunt er lekker eten in de strandpaviljoens of op het terras genieten van een onbetaalbaar uitzicht. Meer info: www.paal17.com

[/accordion-group]

[/accordion]

Bron:

Gijs en Olivier namen de families mee naar dit gezellige eiland. Om eens goed over de volgende bestemmingen van de site te praten, maar vooral om te kijken wat deze bestemming om de hoek allemaal te bieden heeft.

Tags:

  • Gijs

    Co founder

    Een nieuwsgierige, creatieve, energieke avonturier. Altijd op zoek naar nieuwe plekken om te surfen, kajakken, skien, snowboarden en andere activiteiten te doen.

You May Also Like

Sneeuwzeker Engelberg

Ideaal voor een paar dagen, want dichtbij en heel erg sneeuwzeker. Steil en hoog, ...

Warmte in de winter in Marbella

Bij het boeken van deze vakantie dachten we vooral: waar kunnen we zon vinden ...