Driehonderd dagen zon per jaar, wolkenkrabbers waar hippe wijken tussen liggen, Bauhaus-architectuur uit de jaren vijftig, een happening restaurantscene met veel vegetarische en vegan mogelijkheden, surfen vanaf stadstranden en volop fietspaden om van A naar B te komen. Het traject Amsterdam – Tel Aviv werd jarenlang verdeeld tussen KLM en El Al met kostbare tickets als gevolg. Maar nu ook prijsvechters easyJet en Transavia voor weinig geld naar de oostelijke Middellandse Zee vliegen, komt een lang weekend met bestemming Tel Aviv een stuk dichterbij.

Tel Aviv5Tel Aviv13Tel Aviv2Tel Aviv3

Zelden zullen twee steden zo verschillen als in Israël, een land dat maar half zo groot is als Nederland. Met de auto is het een uurtje rijden van Jeruzalem naar Tel Aviv en zodra je de stad nadert, doemen de talloze glanzende wolkenkrabbers op. Waar Jeruzalem voornamelijk gebouwd is met lokale zandsteen, hetgeen de stad de bijnaam Stad van Goud geeft, hebben ze in Tel Aviv alle architectonische registers kunnen opengooien want de stad aan de Middellandse Zee is pas in 1909 door Joodse immigranten gesticht.

Montessori puzzel

Het Azrieli Center bestaat uit een drietal wolkenkrabbers; een ronde, een driehoekige en een vierkanten, als de Montessori puzzelstukken die een peuter in het juiste gat moet stoppen. Naast het centrum ligt Sarona, een wijk met 19e-eeuwse huizen van de Tempeliers, christelijke immigranten uit Duitsland die de Sarona-heuvel uit de Bijbel meenden gevonden te hebben. Na de tweede Wereldoorlog werden ze het land uitgejaagd, de panden stonden lang leeg en dreigden gesloopt te worden tot in 2003 besloten werd ze op te knappen als winkels en restaurants. De fantastische overdekte Sarona Market is het hart van de wijk, met 91 winkels, restaurants en eetkraampjes de grootste food market van Israël.

Op loopafstand ligt de lange Rothschild Boulevard, Tel Aviv’s belangrijkste straat. Begin op het ruim opgezette Habima Square met het gelijknamige theater en het Fredric R. Mann Auditorium, de thuisbasis van het Israëlisch Filharmonisch Orkest. Het enorme kunstwerk op het plein, Rise Up van Menashe Kadishman, bestaat uit drie roestige cirkels die balancerend aan elkaar gelast zijn.

Tel Aviv1Tel Aviv11Tel Aviv4Tel Aviv7Tel Aviv8

Rio de Janeiro

Aan Rothschild Boulevard staat zo’n schat aan huizen met Bauhaus-architectuur dat de panden sinds 2003 op Unesco’s Werelderfgoedlijst staan. De ‘middenberm’ van de straat is een voetgangerszone met om de zoveel tijd een kiosk waar je elk uur van de dag of nacht koffie of een vers sapje kunt drinken. Schaduw is er vrijwel overal want bij de aanleg van de boulevard in 1909 zijn palmen, jacaranda’s, flamboyanten en ficussen geplant. Het geeft Tel Aviv een tropische kant en doet, samen met de ligging aan zee en de stadsstranden, sterk aan Rio de Janeiro denken.

Eye Candy

Wat het ook gemeenschappelijk heeft met Rio is de grote hoeveelheid eye candy. De Israëli’s stonden bepaald niet achter in de rij toen de looks werden uitgedeeld. Bovendien zijn de meesten fit door de lange dienstplicht en is flirten een tweede natuur voor de Tel Avivim.

Rothschild Boulevard komt uit in Neve Tzedek, een laagbouwwijk met café’s en restaurants, galeries en artisanale ijssalons. De sfeer is overduidelijk Mediterraan, met terrassen waar vanaf een vroeg uur van gekoelde rosé wordt genipt.

Tel Aviv10Tel Aviv9Tel Aviv12Tel Aviv6

Onder de ficus

In Neve Tzedek is Hatachana het voormalige spoorwegemplacement van het Jaffa-station, vanwaar de treinen naar Jeruzalem vertrokken. Nu is het gerenoveerd en bieden de gebouwen plek aan boetieks en hippe restaurants als Vicky & Cristina met onder de oudste ficus van Tel Aviv een heerlijk terras.

Jaffa, de oorspronkelijke oude havenstad waarmee Tel Aviv sinds 1950 officieel verbonden is, ligt iets verderop. Oorspronkelijk Arabisch wonen er nog altijd 16.000 Arabieren op een bevolking van 46.000. In tegenstelling tot het moderne Tel Aviv voelt het, met de overwegend lage huizen, meer dorps aan. Hoewel sommigen er vervallen bijstaan volstaat één blik in de etalage van een makelaar om te weten dat Jaffa een der hoogste prijzen per vierkante meter van Tel Aviv heeft.

Kale peertjes

De vintage markt is beroemd, maar je moet er goed zoeken om iets te vinden dat het niveau van Koningsdag om drie uur ’s middags overstijgt. In de straten rond de markt zijn jonge entrepreneurs winkeltjes begonnen in oude opslagplaatsen. Gebikte muren en kale peertjes aan het plafond en huisgemaakte zeep verpakt in verantwoord gerecycled papier, zoals bij Zielinski & Rozen Of goede koffie met WiFi in een voormalige garage bij Gibberish

Dichterbij zee, waar loodsen beschilderd met street art een tweede leven leiden vind je meer galeries en het heerlijke restaurant The Old Man & The Sea

Dat is wat Tel Aviv zo aantrekkelijk maakt: een zakencentrum vol wolkenkrabbers naast terrassen aan zee. Plus een bevolking die naast hard werkt nog veel harder feest.

– Web & Travel

Tel Aviv ligt op 3315 kilometer van Amsterdam. Rechtstreekse vluchten van 4.5 uur van Schiphol naar de luchthaven Ben Gurion tussen Tel Aviv en Jeruzalem met: www.easyjet.com en www.transavia.com Meer informatie vind je op: www.goisrael.com en www.visit-tel-aviv.com www.saronatlv.co.il www.hatachana.co.il

– Eten & Drinken

Mizlala by Meir Adoni serveert gerechten uit de hele Méditerrannée in een prachtig, minimalistisch ingericht restaurant. www.mizlala.co.il

The Blue Rooster is een restaurant met verschillende ruimtes in de G Tower in het zakendistrict. Chef Shaul Ben Aderet kookt vers en Mediterraan, het eten deel je het beste met een grote tafel. De haan is een terugkerend thema, ze staan in alle hoeken. www.thebluerooster.co.il

Een van de lekkerste broodjes in Israël is de vegetarische sabich; een pittabroodje met gefrituurde aubergine, een met uienschillen hardgekookt ei, hummus en tahina, tomaat, verse kruiden en ui, en amba, een friszure mangosaus of zough, een hete groene saus. De beste sabich eet je bij Sabich Frischman op Frischman Street 42.

– Slapen

Market House in Jaffa telt 44 kamers op loopafstand van Jaffa’s beroemde vlooienmarkt. Veel kamers met balkon aan de straatkant en het hotel heeft archeologische resten van een 8e-eeuwse Byzantijnse kapel. www.atlas.co.il/market-house-hotel-tel-aviv-israel

Hotel Montefiore is een urban villa uit 1992 aan de chique Montefiore Street die na een renovatie van drie jaar nu een hotel met twaalf kamers is. Donkerhouten vloeren, een heerlijke binnentuin en een fraaie collectie moderne kunst. www.hotelmontefiore.co.il

Het Rothschild Boutique Hotel ligt aan Tel Aviv’s chicste straat Rothschild Boulevard. Het eerste wat opvalt is het kunstwerk van Ofra Zimbalista die drie zangers creëerde die op een balkon aan de straatkant staan. Onberispelijke service in een hotel dat met 29 kamers en suites een ode brengt aan de naamgever van de boulevard, Baron Edmond de Rothschild. www.the-rothschild-hotel.com

Tags:

  • Van jongs af met zijn neus in een atlas en gestimuleerd door kaarten sturende KLM-ers in zijn familie, zette Joost een carrière als purchasing manager bij een Japanse touroperator om in een schrijvend en fotograferend bestaan als reisjournalist. Met een rugzak naar gorilla's in Rwanda, liftend door Nicaragua of cruisend om Kaap Hoorn. Polyglot Joost bezocht al meer dan 100 landen maar kruipt als een Rupsje Nooitgenoeg over de wereldkaart.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Thetford Estate Zimbabwe

Blogsafari 10: Thetford Estate in Harare Zimbabwe

Op een half uur van Harare ligt Thetford Estate, een Zimbabwaans Game Reserve. Een ...

Madeira

Madeira is bekend als overwinterplaats voor pensionado’s. Wat minder mensen weten, is dat het ...

Colorado

Amerika stond nooit hoog op mijn reislijst. Grote billboards, veel te veel neon, natuurlijk die ...