“Hier zou ik wel kunnen wonen”, is wat mijn Nederlandse vrienden en familieleden steevast zeggen als ik met ze langs historische architectuur en de alom zichtbare invloeden van het moderne en simplistische Deense design loop. Dit contrast kenmerkt namelijk één van de oudste steden in Denemarken naast een breed scala aan uitgaansgelegenheden, musea, evenementen en culturele voorzieningen waar de bijna 200.000 inwoners van kunnen genieten. Waarom is dan bijna niemand uit mijn omgeving er ooit geweest? We nemen je mee naar deze hidden gem.

no images were found

De tweede klasse in een Deense trein is nog comfortabeler dan de 1e klas in Nederland. Dat staat voor mij symbool voor deze, nieuwe, opgedane favoriete woonplaats. In één woord? Kwaliteit! Denen betalen veel belasting, maar krijgen daar ook heel veel voor terug, zoals gratis onderwijs, gratis gezondheidszorg, veel kosteloze evenementen en mooie voorzieningen. In Odense is dat terug te zien. Als “Denmark’s Cykelby,” de fietsstad van Denemarken, is er uiteraard een goede infrastructuur voor de vele fietsers in de stad. Naast een uitgebreid netwerk van brede fietspaden vind je in Odense tientallen straat-sloten, elektronische fietspompen en leenfietsen. Langs veel drukke wegen staan zelfs verlichte paaltjes naast het fietspad die aangeven welk tempo je moet fietsen voor de ‘green wave’ en zo min mogelijk oponthoud bij stoplichten. Studeren kost hier niks, ook voor Nederlanders. De enorme Universiteits-campus is 24/7 toegankelijk en werkelijk van alle luxe voorzien. Op een random donderdagnacht aan je scriptie werken? Geen probleem. Je opent de deuren met een code, het licht en de verwarming springen aan en de fruitmanden zijn gevuld.

Moderne kunst en Hans Christian Andersen

De tentoonstellingen in het Brandts museum voor moderne kunst zijn zeker de moeite waard, maar het meest populaire museum in Odense is een eerbetoon aan de wereldberoemde schrijver Hans-Christian Andersen. Toeristen uit de hele wereld komen naar het sprookjesachtige oude centrum van de stad voor een tentoonstelling over zijn leven en een kijkje in zijn geboortehuis. Dat men hier trots is op de schrijver blijkt uit het feit dat werkelijk alles – van parkeergarages en winkelstraten tot de jaarlijkse Marathon – naar hem vernoemd is. Zelfs de voetgangers-stoplichten tonen zijn karakteristieke silhouet, mét hoed en wandelstok. Laat ik het zo zeggen: het kan je onmogelijk ontgaan dat “HCA” hier vandaan komt.

Festival city: knappe kerstelfen

Gedurende het hele jaar zijn er talloze festivals en evenementen te vinden in de stad. Odense host veel festivals. Van het bloemenfestival, tot ‘Cultuurnacht’ en het geliefde ‘J-day’, waarbij knappe vrouwen verkleed als kerstelf namens de grote Deense biermerken Carlsberg en Tuborg honderdduizenden flesjes Julebryg kerstbier weggeven op straat en in de vele uitgaansgelegenheden. Hoewel dit feest uiteraard tot in de late uurtjes gevierd wordt, spelen drinken en “hygge” (lees: gezelligheid) een dermate grote rol in de Deense cultuur, dat jouw baas waarschijnlijk met een minstens zo grote kater op het werk verschijnt.

Hoewel een feest als J-day in een vriendengroep van internationale en Deense studenten natuurlijk met stip staat aangevinkt in de agenda, is er een evenement dat er nog bovenuit stijgt: het Odense International Film Festival (OIFF). Tijdens dit meerdaagse festival in augustus zijn er op verschillende locaties in de stad voorstellingen van korte films te bezoeken. Toegang is – uiteraard – kosteloos en er is een grote kans dat de makers van de films persoonlijk aanwezig zijn. Zij beantwoorden vragen van het publiek na afloop.

Concurreren met Roskilde

Het gemeentebestuur van Odense heeft zich ten doel gesteld om de stad nog aantrekkelijker te maken voor internationale studenten en toeristen. Met name in culturele evenementen wordt daarom veel geïnvesteerd, waardoor grote artiesten zoals John Mayer, Bob Dylan, Sting en Leonard Cohen al in de stad optraden. Als klap op de vuurpijl vindt dit jaar de eerste editie van het 3-daagse Tinderbox Festival plaats. Hiermee wil de organisatie in de komende jaren uitgroeien tot een serieuze concurrent van het grote Roskilde Festival. In de line-up dit jaar (2015) Robbie Williams, The Prodigy, Passenger, James Blake, Hozier, Major Lazer en Calvin Harris.

Time to hit the road. Odense here we come!

[accordion]

[accordion-group title=” – Web & Travel“]

In het algemeen is Denemarken vanuit Nederland zeer eenvoudig te bezoeken. De reistijd valt mee en Scandinavië heeft veel moois te bieden. Odense is de hoofdstad van het eiland Fyn, ongeveer 6 tot 8 uur rijden vanuit Nederland. Hoewel de prijzen in de horeca ongeveer 20% hoger liggen dan in Nederland, zijn de kosten minder extreem dan in Noorwegen en Zweden. Het is ook prettig dat bijna alle Denen vloeiend Engels spreken en toeristen graag te woord staan. Door de goede treinverbinding is een bezoek aan Odense eenvoudig te combineren met een bezoek aan Århus en Kopenhagen. Mits je op tijd boekt, is vliegen vanuit Eindhoven of Amsterdam naar Kopenhagen vrij goedkoop. Met name de maatschappijen Norwegian Airlines en SAS bieden soms retourtickets aan voor minder dan honderd euro. Het is ongeveer een uur en een kwartier met de trein vanuit Kopenhagen naar Odense. Check de website www.visitodense.com voor meer info over de stad en boekingen. Ook kun je meer lezen op http://thisisodense.blogspot.dk/.

[/accordion-group]

[accordion-group title=” – Eten & Drinken“]

Den Smagløse Café. Het gezelligste barretje in de stad: densmagloesecafe.dk

Bobz. Verstopte bar bovenop een parkeergarage met live reggae: bobznet.dk

Kok&Vin. Frans restaurant met topreputatie: kokogvin.dk

Restaurant I Odense C. De beste biefstuk in de stad: a-h-b.dk/odense

Slagteriet. Stijlvolle club in oud slagterij-gebouw: slagteriet.com

[/accordion-group]

[accordion-group title=” – Top 5“]

  1. BBQ’en in – of waterfietsen door – het prachtige Munke Mose Park, dat in de zomer veel gelijkenissen toont met het Amsterdamse Vondelpark.
  2. Op de fiets naar het nabij gelegen Stige Ø, een voormalig vuilnisbelt die is omgetoverd tot een groen recreatie- en wandelgebied met een prachtig uitzicht.
  3. Het meerdaagse electronische muziek-festival PHONO dat in 2015 plaatsvindt van 10 tot 12 september. (http://phonofestival.dk/)
  4. Het boottochtje over de rivier in het Munke Mose Park waarbij je midden in “Europa’s beste dierentuin” wordt afgezet.
  5. De kroegentocht voor bierproevers op “Øllets dag” (bier-dag, niet te verwarren met J-day!) die in veel Deense steden op de eerste zaterdag van september van start gaat.

[/accordion-group]

[/accordion]

Bron:

Marijn is in 2012 voor zijn master studie naar Denemarken verhuisd, waar hij niet alleen verliefd is geworden op zijn Deense vriendin, maar ook op het land zelf. Het leven in zijn woonplaats Odense – de derde stad van Denemarken, na Kopenhagen en Århus – bevalt zó goed dat het gemis van zijn geliefde Amsterdam steeds kleiner wordt.

Banner NL Oranje (1920x750)-01-01

Tags:

  • Marijn is in 2012 voor zijn master studie naar Denemarken verhuisd, waar hij niet alleen verliefd is geworden op zijn Deense vrienden, maar ook op het land zelf. Het leven in zijn woonplaats Odense - de derde stad van Denemarken, na Kopenhagen en Aarhus - bevalt zó goed dat het gemis van zijn geliefde Amsterdam steeds kleiner wordt.

You May Also Like

Van boven is alles nog mooier, Biarritz in elk geval wel!

In vakantieoorden check ik altijd direct wat het hoogste punt is. Ik heb overzicht ...

Oostenrijk Pitztal

Tourskiën in het Oostenrijkse Pitztal

Het Oostenrijkse Pitztal opent haar deuren. De bergen lachen je toe, maar het is zwaar, ...

Winterse huttentocht in Grindelwald

Er staan vier sporen, netjes naast elkaar. Mooie gelijke bochten, duidelijk neergezet met passie ...