Zuid-Afrika is dé bestemming voor safari’s volgens velen. Kruger natuurlijk voorop, maar parken als Shlushluwe Umfolozi en uMkhuze in Kwazoeloe Natal zijn ook echte aanraders. Maar het Nambiti Privat Game Reserve, het safaripark waar we langs kwamen tijdens onze bijzondere treinreis met Rovos Rail bracht ons dichterbij een olifant dan we ooit waren geweest. En dat terwijl dit land tien jaar geleden nog boerenland was. 

Nambiti Privat Game Reserve
in tien jaar van boerenland tot Game Reserve

Close Encounter met een olifant

De olifant staat nog geen vijf meter van ons vandaan, nieuwsgierige ogen kijken me recht aan. Ik durf niet te bewegen en het enige geluid is het zachte klikken van mijn camera. De Land Rover gromt, de ranger neemt haar pet af en de grijze massa neemt een paar stappen terug. Hier in het Nambiti Privat Game Reserve heb ik  by far de closest encounter ooit met een olifant. “Deze olifant komt uit een park waar de Rangers olifanten aanleren dat een pet in de lucht betekent dat ze te dichtbij zijn. Dat heeft hij dus goed onthouden,” zegt onze ranger. We zijn in extase als we weer wegrijden, op zoek naar meer wild life. “Kijk een Kudu, the ghost of the bushveld,” ze wijst naar het hoge gras waar een grote antilope ons achterdochtig aankijkt.

Nambiti Privat Game Reserve
De olifant staat vlakbij. Ik kan hem horen ademen.

Radiostilte over neushoorns

Het Nambiti Private Game Reserve is een 10.000 hectare groot stuk grond dat tien jaar geleden nog boerenland was. Nu loopt de Big 5 hier rond, alsmede verschillende antilopensoorten, zebra’s, giraffes, nijlpaarden en nog een handje vol wilde dieren. “Over neushoorns hebben we hier absolute radiostilte,” zegt onze gids. “De neushoorn heeft het heel zwaar in Zuid-Afrika vanwege stroperij. Stropers luisteren misschien de radio af en weten dan exact waar ze zijn.” Doordat het redelijk rotsachtig is hebben we een goede kans om wild te spotten.

Nambiti Privat Game Reserve
Het gebied is redelijk rotsachtig en daarom is het makkelijk om Wild Life te spotten

Een wild varken is uniek

Op bepaalde plekken is weinig vegetatie, maar het park is groot, heel groot. En wat een mooie ontwikkeling in tien jaren, zo kan het dus ook denk ik bij mezelf. In een tijd waarin de populatie wild life onder druk staat zo’n groot stuk land omvormen tot een plek waar mens, dier en natuur in balans met elkaar kunnen leven! En terwijl wij langzaam het park uitrijden wordt onze gids ineens helemaal wild. Wij verwachten een leeuw, een neushoorn waar we al de hele middag naar zoeken of een grote groep olifanten. “Een wild varken,” schreeuwt ze het uit van vreugde. “Die zie je zelden in het wild. Let op, dit is geen wrattenzwijn, die zie je heel veel. Maar een wild varken is uniek. Die zijn vicious en kunnen je lelijk verwondden.” Voor zover de opwinding, die niet helemaal gedeeld wordt door de inzittenden van de wagen. Maar even later worden wij wel weer geprikkeld. In de verte een tweede olifant bomen kaal te plukken en een paar verdwaalde zebra’s grazen relaxt van het gras. De zon zakt onder in een oranje, rood, paarse gloed. Man, wat is dit prachtig.

 Nambiti Privat Game Reserve

Extra info over Nambiti Game Reserve

Wij bezochten Nambiti Privat Game Reserve tijdens een excursie op onze reis bij Rovos Rail. Deze luxe trein heeft verschillende routes die je allemaal kunt bekijken op www.rovos.com Wij rolden mee op de driedaagse route Durban-Pretoria waarop je achtereenvolgens de Ardmore Ceramics Gallery bezoekt, een safari doet bij Nambiti en kunt kiezen uit een tweede safari of een geschiedenisles over de Slag bij Spionkop. De treinen hebben maximaal 22 wagons en 72 passagiers. De bekendste en langste route die Rovos Rail verzorgt, is Kaapstad-Dar Es Salaam. 22 dagen treinen door Zuid-Afrika, Botswana, Zimbabwe, Zambia en Tanzania.

Nambiti Privat Game Reserve
Aan het einde van de dag probeer ik mijn belevenissen op papier te zetten.

Tags:

  • Gijs

    Co founder

    Een nieuwsgierige, creatieve, energieke avonturier. Altijd op zoek naar nieuwe plekken om te surfen, kajakken, skien, snowboarden en andere activiteiten te doen.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Old Biscuit Mill Market Kaapstad

Blogsafari 1: De markt op in Kaapstad

Kaapstad is hip & happening. Muziek, coffee culture, vintage design en lokale craftsmen & ...

Citrusdal cederberg

Blogsafari 9: Citrusdal in de Cederberg

We zijn al een paar dagen in de West Coast van Zuid-Afrika en sliepen tussen ...