Livingstone & de Mighty Zambezi

Raften op de Zambezi, bungeejumpen van een 100 meter hoge brug, vliegen boven de Victoria Falls en verschillende safarimogelijkheden maken van Livingstone één grote speelplaats voor volwassenen. Gouden tip voor een gaaf verblijf in LIvingstone? Meedoen is veel leuker dan toekijken.

Livingstone1Livingstone2Livingstone3Livingstone4Livingstone5Livingstone6Livingstone7Livingstone9Livingstone10Livingstone11Livingstone12Livingstone13Livingstone14Livingstone15livingstone8

Big and fluffy

Voor raften is de Zambezi misschien wel de meest spectaculaire rivier ter wereld. Big and fluffy noemen ze haar hier in Zambia. “She’ll eat you, chew you for a while and eventually will spit you out, if you’re lucky!” Het water is ongelooflijk krachtig, speelt met de grote rafts en gooit ze soms om. Dat is part of the game en eenmaal weer aan boord geeft het een mega-rush. De raft guides kennen de rivier op hun duimpje en weten precies welke golf ze moeten opzoeken of juist ontwijken. Er zijn 25 (bij hoogwater 16) rapids (stroomversnellingen) die je kan varen en dat is meer dan genoeg voor een dag actie.

African must see

De Zambezi bestaat niet alleen uit een wilde kolkende rivier, het white water begint pas na de Falls bij Livingstone. Dit kleine Zambiaanse stadje is vernoemd naar de grote Schotse ontdekkingsreiziger David Livingstone. Hij was de eerste westerling die in 1955 de gigantische waterval op de Zambezi zag en vernoemde dit natuurwonder naar zijn koningin. De waterval is een African Must See en nu één van de bekendste bezienswaardigheden van Afrika. De Falls zijn meer dan anderhalve kilometer breed en meer dan honderd meter hoog. Bij hoogwater is het dan ook een spectaculair gezicht om die miljoenen liters water naar beneden te zien vallen.

Mosi oa Tunya

De lokale naam voor de Falls is Mosi oa Tunya. Letterlijke vertaling: ‘de rook die dondert’. Met rook wordt het opstuivende water bedoeld, dat boven de waterval al vanaf kilometers afstand te zien is. Bovenop de Falls vind je de Devil’s Pool: een natuurlijk zwembad waar je over de rand van de waterval kan hangen. Maar het allermooiste uitzicht op de Victoria Falls? Dat heb je vanuit de lucht. Dat uitzicht kun je op twee manieren bewonderen. Via een microlight (een klein open vliegtuig voor één of twee personen) of met een helikopter.
Uiteraard kun je de waterval ook te voet van dichtbij bekijken. Een natte maar gave ervaring. Gelukkig kan je ter plekke poncho’s huren voor 1 à 2 euro.

Bungeejump

En dan is er ook nog het rustige deel van de rivier, de Lower Zambezi. Hier kun je leuke kanotochtjes op vlak water maken of vissen naar Tiger fish. Het rustige water van de lower Zambezi stort zich bij de Falls in een smalle Gorge en verandert dan in de wilde rivier. Dit is uitstekend te zien vanaf de 160 meter hoge Victoria Falls Bridge, op de grens met Zimbabwe. Vanaf deze brug kun je ook een bungeejump doen: een absolute adrenaline rush. Zeker als je weet dat deze bungee in 2012 een keer knapte. De toerist overleefde het wonder boven wonder. Na een sluiting en herkeuring is de jump nu weer operationeel. Dat je nu bijna twee keer zo veel betaalt als voorheen is hopelijk om de veiligheid – nu wel – te garanderen.

Sunset cruise

Genoeg van al die actie? Pak dan in de avond een Sunset cruise op de lower Zambezi. Dat kan op luxe jachten of op de meer simpele Booz-cruises. Onbeperkt drinken en braaien terwijl de olifanten, krokodillen en ander wildlife vlakbij op de oever staan. Als je geluk hebt dan staat er zo een kudde van 25 olifanten naar je te tetteren. Relaxter wordt een safari niet! Want hoe ontzettend gaaf al die actie en dat natuurgeweld ook is, er is niks lekkerders dan de dag ontspannen afsluiten met een ijskoude Mosi, een lokaal Zambiaans biertje.

Lees ook over ons bezoek aan Kafue National Park

Bron:

Gijs woonde in Zambia en komt er regelmatig terug. Tijdens een autorit van Amsterdam naar Kaapstad kwam hij voor het eerst in Livingstone. Als wildwaterkajakker en andrenalinezoeker is Livingstone intussen één van zijn favoriete plekken en hij gaat daar bij elk bezoek wel een paar dagen langs.

Tags:

  • Gijs

    Co founder

    Een nieuwsgierige, creatieve, energieke avonturier. Altijd op zoek naar nieuwe plekken om te surfen, kajakken, skien, snowboarden en andere activiteiten te doen.

You May Also Like

Van Lissabon, via Peniche naar Sagres

Portugal is een camperland bij uitstek. Buiten het hoogseizoen kan en mag je bijna ...

Marokkaanse thee: zoet, zoeter, zoetst

Theedrinken is in Marokko een serieuze en eervolle zaak. Marokkanen drinken vier tot zes ...

Rooibos farm Lamberts bay Zuid-Afrika

Blogsafari 6: doen in Cape West Coast Lamberts Bay

Vlak boven Kaapstad zit een bijzonder interessant gebied: de Western Cape. Op een klein ...