Lissabon is de stad van de subtiele verrassingen. Je hopt er niet van must-see naar must-see. Je slentert, kijkt om je heen, drinkt een koffie en stapt door naar het volgende pareltje.

Hanenkamp-lissabon-0138.jpgHanenkamp-lissabon-0593.jpgHanenkamp-lissabon-0543.jpgHanenkamp-lissabon-0154.jpgHanenkamp-lissabon-9918.jpgHanenkamp-lissabon-0218.jpgHanenkamp-lissabon-0284.jpgHanenkamp-lissabon-0426.jpgHanenkamp-lissabon-0537.jpgHanenkamp-lissabon-0304.jpgHanenkamp-lissabon-0623.jpgHanenkamp-lissabon-0628.jpgHanenkamp-lissabon-0821.jpgHanenkamp-lissabon-0317.jpgHanenkamp-lissabon-9970.jpg

Bakkies doen

De rij voor Antiga Confeitaria de Belém groeit. De bakker van de beroemde gebakjes pastéis de Belém heeft het er maar druk mee. Het is verbazingwekkend hoe snel iedereen bediend wordt en lijkt te verdwijnen in het immense gebouw wat er aan de straatkant uitziet als een gewone patisserie. Busladingen Japanners, backpackers, een complete cameraploeg uit Argentinië. Bij nadere inspectie blijkt de patisserie zaal na zaal te bedienen van gebak, taart en koffie. Er is ruimte genoeg in het doolhof van koffiekamers om een galåo of bica te scoren, de Portugese versie van koffie verkeerd en een straf bakje.

Van toen naar nu in vijf minuten

Belém staat bol van de historie. Hier begonnen de Portugezen vanaf de 15e eeuw de wereld te ontdekken en veroveren. Ik hoef niet de boeken in te duiken om de expansiedrift te herkennen: het fort Torre de Belém en Padrão dos Descobrimentos, het standbeeld van de ontdekkingsreizigers volgen elkaar op in het spoor van joggers en fietsers langs het kabbelende water van de Taag.

Van Vasco de Gama is het slechts een paar stappen langs de rivier naar het industriële tijdperk. Een volledig gerenoveerde elektriciteitscentrale van rode steen, ijzerwerk en details van art-nouveau doet nu dienst als museum, galerie en cultureel centrum. Verder stroomopwaarts ligt de LX Factory. Dit creatieve bolwerk ligt op een voormalig fabrieksterrein uit 1846. Je kunt er gemakkelijk de tijd vergeten. Maar liefst vijf verdiepingen vormen een stad op zich: van massagesalon, kookstudio, designwinkels tot cafés en restaurants.

Na de puinhoop

Buiten de LX Factory klinkt het repetitieve gezoem van auto’s die hoog boven mijn hoofd de ruim twee kilometer overbruggen naar de zuidoever via de Ponte 25 de Abril. De oranjerode brug met de looks van de Golden Gate en Bay Bridge in San Francisco is, net als die laatste twee, gebouwd met een eventuele aardverschuiving in het achterhoofd. Lissabon werd namelijk in 1755 getroffen door een vernietigende beving en daaropvolgende tsunami die de stad met 90.000 doden en voor nog geen derde deel bewoonbaar achterliet. De nog altijd geprezen architect Marques de Pombal zorgde met zijn snelle en praktische aanpak voor een stijlvolle wederopbouw met brede lanen en huizen als reuzen. Hij voorzag de stad bovendien van nieuwe aders in de vorm van pleinen en kaarsrechte straten.

Graffiti rules

Vanaf Belem is het een korte treinrit naar de wijken Rossio en Baixa: de benedenstad. Ik ontmoet er een vriendin die alles van graffiti weet. We lopen in ruim twee uur dwars door onder andere Såo José en Bairro Alto. Het biedt een heel nieuw perspectief op de stad. Ik leer dat er in principe alleen op onbewoonde panden wordt geschilderd. Er staan nogal wat gebouwen leeg sinds een wet bepaalt dat wanneer de oude bewoner sterft de huur ongelimiteerd omhoog kan. Door die forse stijging van de huren en een toenemend aantal werklozen daalde het inwonertal van Lissabon in de laatste 30 jaar. De afbrokkelende muren lokken kunstenaars als een leeg canvas. Maar er wordt ook samengewerkt met de gemeente, zo werden bijvoorbeeld flessenbakken legaal bewerkt door graffiti-artiesten en het voorheen nogal groezelige straatje Calzada da Gloria is opgefleurd met levensgrote pieces.

Van hoerenkit naar hippe bar

In de late middag slenter ik door de straten van Cais do Sodré op zoek naar een gezellig barretje. De zon zet de wijk, die tussen Bairro Alto en de Taag in ligt, in zachte tinten. Ik beland in Pensåo Amor, een burlesk café en voormalig bordeel, vol 19-eeuwse erotische foto’s en snuisterijen. Het is een van de voorlopers van de gedaantewisseling die de tot voor kort verpauperde wijk onderging. De kroegen die vroeger door zeelieden uit onder andere Kaapverdië en Rusland werden bevolkt zijn omgetoverd tot cult theaters, tapas restaurants en fado-cafés. “Het is hier nog steeds volks en edgy, we zitten middenin de ontwikkeling die ontstaat wanneer je in een verpauperde wijk wat kunstenaars uitstrooit.”, legt de barman uit, “Dan ontstaat er wat. Onze wijk stoot Bairro Alto van de troon, die bekend staat als dé uitgaanswijk van Lissabon”.

Meditatief momentje

Na een lange dag steile straten beklimmen en over pleinen slenteren is het een verademing uit te blazen langs de nieuwe boulevard van Cais do Sodré. Hier geen hippe cafés of terrassen met loungekussens. Onderuitgezakt zitten buurtbewoners lezend of met elkaar kletsend in gekleurde kuipstoelen en op stenen trappen langs de rivier. Je koffie of aperitief haal je bij een eenvoudige kiosk. De zon zakt langzaam uit beeld, wat een relaxte afsluiting van de dag.

Lees ook ons verhaal over Sagres, het meest Zuidwestelijke puntje van Europa.

[accordion]

[accordion-group title=’ – Web & Travel‘]

Transavia voert regelmatige vluchten op Lissabon vanuit oa Amsterdam en Eindhoven, www.transavia.com.

Vervoer binnen de stad: Er zijn veel manieren om je te vervoeren in Lissabon. Aangezien de stad op zeven heuvelen is gebouwd is het lekker om een wandeling af te wisselen met bijvoorbeeld de Elevador, de beeldbepalende gele kabeltrams, om van de benedenstad naar hoger gelegen wijken te komen. Dan is er de trein en de metro, via een uitgebreid netwerk overbrug je vooral de grotere stukken.

Als je toch iets georganiseerds wilt doen, maar niet de gebaande paden wilt volgen, boek dan een toer bij www.wehatetourism. Een leuke, tegendraadse touroperator met originele tours.

[/accordion-group]

[accordion-group title=’ – Eten & Drinken‘]

In de gigantische, overdekte Mercado de Ribeira, pal naast het station Cais do Sodré, worden dagelijks in de ochtenduren verse vis, groenten, fruit, kaas en vlees verkocht.
Voor vegetariërs en liefhebbers van organic food is er The Green Room, Rua do Cais do Sodré 16 en restaurant Quinoa voor een biologisch ontbijt of lunch, Rua do Alecrim 54 in Bairro Alto.
Portugese en visgerechten in een modern jasje vind je bij Amo te Chiado, Calcada de São Francisco 2, in Baixa.

[/accordion-group]
[accordion-group title=’ – Slapen‘]

Bairro Alto Hotel. Boetiekhotel met uitzicht over de oude stad, tweepersoonskamer vanaf €170, www.bairroaltohotel.com

Hotel do Chiado. Wakker worden met uitzicht over de benedenstad, tweepersoonskamer vanaf €140, www.hoteldochiado.pt

Casa do Bairro. Bed & breakfast in hartje centrum, vanaf €79, www.shiado.com

Golden Tram 242 Lisbonne Hostel. Kek ingericht hostel pal tegenover de Santa Justa lift, een bed vanaf €15 www.goldentram242lisbonnehostel.com

[/accordion-group]

[accordion-group title=’ – Top 5‘]

  1. Fietsen langs de Taag. Vanaf Bélem kun je het hele traject langs de rivier tot aan de wijk Cais do Sodré fietsen, je komt er heel sportief Lissabon tegen die al joggend, wandelend of fietsend de mooie route een stuk aflegt. En genoeg terrassen voor een tussenstop. Huur of georganiseerde tours: www.bikeiberia.com
  2. Graffiti spotten: volg het spoor van de verhalen op de muur en bekijk de stad vanuit een ander perspectief. Ooit begon de Nederlandse Helma Geerlings met haar Street-art & Graffiti tours die nadat zij stopte vele spin-offs heeft gekregen. Net als de graffiti zelf, wisselen deze van kwaliteit en bestaan. Het beste is checken bij ‘Galeria de Arte Urbana’ die veel initiatieven uitzet op street-art gebied, t. +351 218170900.
  3. Pasteis de Nata eten in Bélem, al heb je er 100 bij andere bakkers in andere steden gegeten, deze is en blijft de beste: Antiga Confeitaria de Bélem.
  4. LX Factory checken! Hele coole voormalige fabriek die nu gevuld is met designwinkels, funky koffie bars, goed gevulde boekenshops en meer, Rua Rodrigues de Faria 103.
  5. Chillen langs de Taag op de boulevard van Cais do Sodré en daarna een van de vele bars en restaurants opzoeken. Deze levendige buurt is sowieso een van de gezelligste als je je onder de volkse, hippe of excentrieke bewoners van Lissabon wilt mengen.

[/accordion-group]

[/accordion]

Video:

Bron:

Alexandra is een beetje verliefd op Lissabon en bezocht de stad al een aantal keer: als tussenstop op weg naar het noorden, op bezoek bij een vriendin en voor een reportage in het Parool.

Publicatie

In het Parool schreef Alexandra hoe je Lissabon het beste zonder reisgids in de hand kon bekijken.

Lissabon-compleet---Parool-1

Tags:

  • Met haar favoriete bagage (surfboard, laptop en camera) is Alexandra vooral langs de kust te vinden in haar camper. Ze gaat liever op één plek de diepte in dan heel veel spots af te vinken. Soms waagt ze een uitstapje het binnenland in en kan een stad haar boeien. Maar meer nog dan plekken en feiten zijn het de mensen die ze ontmoet die de inspiratie voor een verhaal vormen.

You May Also Like

Chill Kerala in druk India

Het lijkt tegenstrijdig: relaxt en India in één zin. Is dit niet het land ...

Curaçao zeeschildpad

Snorkelen op tropisch Curaçao

Gekleurde bladeren vallen van de bomen. Het wordt kouder en de dagen korter. De ...

Portugal by camper

De zomer is voorbij, de winter nog niet echt begonnen. Dit is het ideale ...