Grand Hotel Zell am See

Zoekend naar hotels met geschiedenis vond NextDestination in Zell am See een juweel: het Grand Hotel Zell am See. Geopend in 1896 op een schiereiland in het Zeller Meer, is het hotel een prachtvoorbeeld van de Grand Hotel traditie van de vorige eeuwwisseling. Vanaf 28 juni vierden ze een week lang het 120-jarig bestaan van het hotel.

GrandHotelZellamSee1GrandHotelZellamSee10GrandHotelZellamSee3GrandHotelZellamSee5GrandHotelZellamSee6GrandHotelZellamSee7

De geschiedenis van het hotel, dat openging toen Oostenrijk nog onderdeel was van de kaiserlich und königlich dubbelmonarchie Oostenrijk-Hongarije, begint in 1896. Eigenaren Carl en Therese Böhm namen het bestaande Hotel am See over en openden het huis als Grandhotel am See. Door het doortrekken van het spoortraject tot aan Zell am See in 1874 was het toerisme in de regio al begonnen, zowel zomers als winters.

En er was licht

In 1902 wordt elektriciteit geïnstalleerd en het hotel beleeft haar eerste periode van gouden jaren tot het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog in 1914. Na de oorlog heropent het hotel onder leiding van de nieuwe eigenaar Carl Pischkittel tot de Tweede Wereldoorlog uitbreekt. Grote branden verwoesten een deel van het hotel en in 1945 betrekken de Amerikanen het huis. Zij schenken het hotel aan de Tiroler skileraar Franz Gramshammer die het renoveert.

Hey Nikita

Het skitoerisme nam in de vijftiger jaren toe en ook werden in en rond het Grand Hotel films opgenomen. Prominente gasten uit die tijd waren Nikita Chroesjtsjov, de partijleider van de communistische partij van de Sovjet-Unie, en Begum Khan, de echtgenote van Aga Khan III.

Als in 1980 de Zweedse Time-Sharing groep het huis koopt met het plan om het af te breken wordt het spannend. Juridische gevechten volgen en uiteindelijk wordt bepaald dat de buitenbouw moet blijven zoals het hotel oorspronkelijk gebouwd is.

Na een grondige renovatie opent het hotel op een time-sharing basis, een formule die niet blijkt te werken.

GrandHotelZellamSee4GrandHotelZellamSee8GrandHotelZellamSee9GrandHotelZellamSee2GrandHotelZellamSee11

Een gokje wagen

Met een nieuw management team en nog een renovatie in 2015 staat het hotel er 120 jaar later tip top bij. Mijn suite op de tweede verdieping heeft uitzicht over het prachtige meer dat bij strenge winters dichtvriest en de achterliggende bergen. Zomers kun je er heerlijk zwemmen of met een fiets omheen toeren, een rondje is elf kilometer.

En vanaf begin dit jaar kun je ’s avonds een gokje wagen; het Casino Zell am See biedt 800 vierkante meter om je geluk te beproeven.

Meer informatie

Het Grand Hotel Zell am See biedt dubbele kamers vanaf €206,- op basis van half pension.
www.grandhotel-zellamsee.at

Bron:

Joost was op uitnodiging van het Oostenrijks Verkeersbureau in Zell am See.

Tags:

  • Van jongs af met zijn neus in een atlas en gestimuleerd door kaarten sturende KLM-ers in zijn familie, zette Joost een carrière als purchasing manager bij een Japanse touroperator om in een schrijvend en fotograferend bestaan als reisjournalist. Met een rugzak naar gorilla's in Rwanda, liftend door Nicaragua of cruisend om Kaap Hoorn. Polyglot Joost bezocht al meer dan 100 landen maar kruipt als een Rupsje Nooitgenoeg over de wereldkaart.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Hartstikke handige handschoenen

We verliezen ze bij bosjes door de jaren heen. We laten ze in de ...

Van een Landrover als skilift tot een eigen skifederatie

De eerste skiërs in Lesotho waren pioniers, echte liefhebbers van de sport, die er ...

In Veysonnaz dwarrelt het lekker naar beneden

Na weken van droogte, zijn de Zwitserse 4-Valées eindelijk op een dik pak sneeuw ...