Last minute, goedkoop en relaxt Gambia

Met deze woorden zou ik normaal niet zo snel een bestemming aankondigen, maar het zijn de drie dingen die ik elke keer te horen kreeg op mijn vraag: Waarom Gambia? En dan zal het wel zo zijn, toch? De reden van de reis is dus duidelijk, nu nog uitzoeken wat we gaan doen. De belangrijkste tip kreeg ik in het vliegtuig van mijn buurman. “Ga er op uit, huur een jeep, charter een local en rijd dat land in.” Top, dan doen we dat!

Gambia_beaches 1Gambia_beaches 2Gambia_beaches 3Gambia_tours 1Gambia_tours 2Gambia_tours 3

Gambia profileert zichzelf als “The smiling coast of Africa.” Maar het afgelopen jaar zijn er veel tranen gevallen, heel veel tranen. Het toerisme implodeerde door de Ebola epidemie in 2014. En dat terwijl er in Gambia geen één, nul, niks, nada aan ebolagevallen is geweest. Sterker nog, in het aangrenzende land Senegal was er slechts één geval bekend, net zo veel als in Spanje dus. Maar vanuit Nederland en Engeland kwamen nog maar twee vliegtuigen per week in plaats van de normale vijf en dat halveerde later in het seizoen ook nog eens. Duitsland, Noorwegen, Italië en Polen hielden het helemaal voor gezien. Gevolg: lege hotels, lege stranden en voor een land dat draait op pinda’s en toerisme een klap, wat zeg ik, een hamerslag in het gezicht. En dan verwacht je zure Gambianen, vol onbegrip en weinig hoop, maar niets is minder waar. “Ik begrijp de toeristen wel.” Is het verrassende antwoord van Baba, onze gids. “Als er iets in Europa zou gebeuren zou ik misschien hetzelfde denken. Mensen denken nog steeds dat Afrika een land is.” Maar dat is niet zo en het land Gambia, weliswaar het kleinste van Afrika, krabbelt er weer bovenop. En Hollanders komen deze winter weer massaal de zon opzoeken zodra thuis het kwik keldert. Voor een paar honderd euro zit je in een resort aan de zee, staat je strandbedje klaar (handdoekjes leggen is hier zelfs verboden…), is het bier koud en ligt een heel land op een paar uur rijden om te ontdekken. Wij ontdekten de Western River region, vanaf de hoofdstad Banjul tot aan het Bao Bolong Wetland Reserve en Tendaba.

Gambia_boat tours 6Gambia_boat tours 7Gambia_fishing culure 1Gambia_fishing culure 2Gambia_fishing culure 3

Water is life

Heel Gambia is omringd door Senegal en aan de westkant ligt de zee. Er wonen slechts 1,5 miljoen mensen en iedereen spreekt Engels en één van de acht Tribal Talen. Van Noord naar Zuid is het slechts 50 kilometer en van West naar Oost ongeveer 350 km. In het midden loopt The River Gambia die voor groene mangrovebossen zorgt, een enorme hoeveelheid vis en genoeg water voor iedereen. De gehele westkust, zo’n 80 kilometer, grenst aan zee. Langs het water is, zoals zo vaak, het meeste toerisme te vinden. Strandgasten op zee, boot tours op de rivier. Van die boottochten, vaak gericht op vogelaars, zijn er tal te boeken. Gambia is rijk aan vogels en een favoriete spot voor fanatieke vogelaars. Wij reizen naar het Bao Bolong Wetland Reserve voor een boottocht door de mangrovebossen. Wij zien helaas vooral reigers en ooievaars, maar dat is onze eigen schuld. Amateurs als wij zijn, gaan we midden op de dag en dan is het heet, heel heet. De ijsvogels, die hier met duizenden te bewonderen zijn, blijven op dat moment van de dag in hun goed verstopte hide outs. Gelukkig is het water koel. Helaas mag ik van Baba niet zwemmen voor het geval er een krokodil op zoek is naar een stukje vlees. Ok, doen we dat niet. Next stop: Lamin Lodge.

Gambia_fishing culure 4Gambia_fishing culure 6Gambia_Mandina Lodge 1Gambia_Mandina Lodge 2Gambia_Mandina Lodge 3

Playmobil fort en Ar(t)chitecture

Tijdens één van de dagtochten komen we bij mijn favoriete plek van de reis. Als niet praktiserend strandjutter en liefhebber van alles dat organisch gebouwd of gegroeid is kan ik bij de Lamin Lodge helemaal mijn hart ophalen. Een lange houten brug op palen en een hut die gebouwd is, zoals ik dat ooit bouwde in het bos. En een poort die lijkt op het Playmobil fort dat ik nooit had. Heerlijk. Geen ramen, goed voedsel, vriendelijke mensen en het eten is een bijzondere aangelegenheid met alle food-jattende apen om je heen. Na de Lamin Lodge gaan we naar een andere bijzondere, dit keer high end, lodge: de Mandina Lodge. “We wilden een hostel beginnen en hoorden toen dat de mangroven eromheen gekapt zouden worden. Toen hebben we maar besloten 3000 hectare te kopen, zodat dit plan niet door kon gaan. Daarna is alles een beetje uit de hand gelopen.” Lawrence komt uit Engeland, is architect van oorsprong, zit van top tot teen onder de tatoeages, heeft grote gaten in zijn oren en het zweet loopt langs zijn wangen. Om hem heen misschien wel de mooiste lodge die ik in Gambia gezien heb. En net als bij Lawrence spat de creativiteit er vanaf. Elk huisje is anders, elke hoek, elk detail aangepakt. Lawrence is gestrest. “Elk jaar wil ik deze plek een beetje veranderen, zodat het er anders uitziet en dat kost veel werk. We hebben nu alle badkamers voorzien van mozaïeken die gebaseerd zijn op mijn tatoeages. Alles ligt in puin en we gaan over twee weken open.” Het bijzondere van deze artistieke plek is de architectuur. Drijvende lodges afgewisseld met aparte boshutten en hoge torens. Het zwembad is organisch “omdat ik geen bomen wil kappen voor de aanleg ervan.” Helaas blijven we niet overnachten op deze spot. Lawrence tipt ons ook over het dorpje Galloya waar hij en andere lokale kunstenaars overal in het dorp kleurrijke moderne kunst hebben aangebracht op de dorpshuizen. Daar rijden we ook nog langs en zijn verbaasd en verwonderd door de kunst op de muren. De mooiste zijn een beetje verstopt.

Gambia_galloya 1Gambia_galloya 3

Kleuren explosie

Ons laatst bezoek deze week in dit kleine Afrikaanse landje is naar het strand waar we de absolute kleuren explosie van Gambia te zien krijgen. Aan het einde van de dag, zo rond vijf uur, komen hier talloze felgekleurde vissersboten binnen met hun buit. Het is een absolute chaos van mannen die netten ontknopen, vrouwen die inkopen en de dienst uitmaken, kinderen die visbakken heen en weer tillen. Het is prachtig, zeker één van de mooiste schouwspelen die we tijdens deze trip te zien krijgen. Ook lopen we een rookkamer binnen waar de haring, cat fish, mullet en barracuda’s worden gerookt. Arbo-technisch niet de beste plek om te werken, maar daar wordt hier nog niet zo op gelet. Het ruikt lekker en ziet er mysterieus uit. Als we naar buiten lopen, krijg ik een escorte richting de bus. Een verkoper van kettingen. Ik laat mijn reeds gekochte ketting zien en vertel dat ik niets meer hoef. Ik heb nog steeds geen zin en tijd in het spel. Maar ik beloof hem thuis een heleboel mensen te vertellen over Gambia en hopelijk te inspireren om ook naar Gambia te gaan. En als ze gaan, dat ze dan allemaal bij hem, Wally Amadou, kettingen komen kopen. Hij blijft tevreden achter en rent alweer naar de volgende groep toeristen.

Hoe reis je naar Gambia

Gambia ligt in West-Afrika en is volledig omringd door Senegal behalve aan de westkant waar de Atlantische oceaan zachtjes op de mooie stranden spoelt. Het beste seizoen om te gaan is oktober tot mei, dan is het droog en warm. In juni tot september is het erg vochtig en zal je heel vaak per dag een schoon shirt aan willen doen. November tot maart is het ‘koude seizoen’ wat zo veel inhoudt dat je in de avond een trui draagt. Check voordat je gaat bij de GGD of je iets voor Malaria moet nemen en of je inentingen op orde zijn. Meer info over Gambia vind je op www.visitthegambia.gm

Vliegen op Gambia


De hoofdstad Banjul ligt op vijf uur vliegen van Amsterdam. TUI vliegt 4 keer per week naar Gambia. Check de website voor meer info: www.tui.nl

Tips voor Eten & Drinken

3 Chicks and a grill – nieuw, fris en gezellig. Leuke eigenaressen, drie ondernemende Libanese chicks, goede keuken en leuke vriendelijke atmosfeer. En Wifi dat werkt, ook wel eens fijn. Tevens uitvinder en enige aanbieder van het ongezondste dessert ter wereld: een gefrituurde Mars. Meer info via hun Facebook page.

Clay Oven – Indian restaurant met zeer uiteenlopende kaart. Heerlijk gegeten en gedronken. Meer info: www.theclayoven.gm

El Sol – Mexicaans restaurant van de Nederlander Marc van Maldegem. Goede wijnen, goede koffie en een lekkere hap. Sfeervol en net ff weg uit de drukke strip. Meer info: www.elsolgambia.com of op hun Facebookpagina.

Typisch Hollands – waar Hollanders frequent zijn komt uiteindelijk een friet van piet, kroket van Ed of in dit geval een Nederlands restaurant genaamd: Typisch Hollands. Eigenaar Bart uit Udenhout vertrok naar Gambia en ging nooit meer terug. Hij verkoopt kroketten, frikadellen, bitterballen en stamppotten en zit om de hoek, net buiten de Strip voor Hotel Senegambia. Meer info: www.typisch-hollands.com

Tips voor slapen in Gambia 

Mandina Lodge – We hebben er niet geslapen en dat vind ik nog jammer. Door de verbouwing geen plek. Maar een reden om terug te komen. Wat een mooie, creatieve en relaxte lust voor het oog. Aan de rivier en tussen de bomen. Liggend in Makasutu en lechts plek voor 18 personen in totaal! Meer info: www.mandinalodges.com

Senegambia– groot Beach resort met veel zwembaden een aantal bars en een eigen bewaakt strand met lifeguards. “Er hangt altijd een rode vlag, maar die mag je negeren,” aldus een paar Hollandse meiden. Check de website van Tui voor boekingen.

Lamin Lodge – lees het hoofdverhaal voor de lofzang over dit jutterspaleis. Je kunt er ook overnachten, dus dat zou ik dan maar doen. Zo gezellig is het wel.

 

Bron:

Gijs ging mee met een georganiseerde persreis naar Gambia. En dat ging er heet aan toe. De thermometer tikte de 30 a 40 graden aan en dat is best lekker als de winter net start in Nederland.Ontdek Gambia op Facebook en ook op Instagram

Tags:

  • Gijs

    Co founder

    Een nieuwsgierige, creatieve, energieke avonturier. Altijd op zoek naar nieuwe plekken om te surfen, kajakken, skien, snowboarden en andere activiteiten te doen.

You May Also Like

Oostenrijk Pitztal

Tourskiën in het Oostenrijkse Pitztal

Het Oostenrijkse Pitztal opent haar deuren. De bergen lachen je toe, maar het is zwaar, ...

Warmte in de winter in Marbella

Bij het boeken van deze vakantie dachten we vooral: waar kunnen we zon vinden ...