Fietsen langs barokke monumenten

In de voetsporen van de Tsjechische architect Santini

Er zijn maar weinig architecten die zoveel invloed hebben gehad op het uiterlijk van Tsjechische steden, dorpen, kloosters en kastelen als de architect Jan Blažej Santini Aichel. Huizen, kerken en kapellen werden onder de dominante invloed van de Barok verbouwd, vaak met Santini als bouwmeester. In de regio Vysočina, grenzend aan Zuid-Moravië en Zuid-Bohemen, is het mogelijk om de weelderige gebouwen ontworpen door Santini per fiets te ontdekken. De Santini Trail is een 66 kilometer lange fietsroute door bossen, platteland, kleine dorpjes en langs de barokke monumenten van de Tsjechische architect.

Libor Sváček ©CzechTourism

Santini Trail

Wanneer men het over de regio Vysočina heeft, kijken veel mensen je met een vraagteken aan. De naam klinkt bij velen niet bekend in de oren, maar de streek is weldegelijk een populaire vakantiebestemming in Tsjechië. De regio beschikt over drie UNESCO bezienswaardigheden: Třebíč, Telč en Žďár nad Sázavou. Daarnaast zijn er vele fietstrajecten, zoals de Sázava en Jihlava fietsroutes, beiden vernoemd naar de rivier die de trajecten volgen. Een culturele fietsroute in Vysočina is de Santini Trail, een 66 kilometer lange route die langs diverse monumenten gaat die door Santini zijn ontworpen. De route is redelijk vlak en gaat over verharde paden waar ook auto’s kunnen rijden, maar veel verkeer hoef je niet te verwachten. De Santini Trail wordt aangeduidt met nummer 5061. De route start officieel in Vojnův Městec, een plaatsje waar Santini een voormalig koetshuis en stadhuis ontwierp. Het is ook mogelijk om de fietsroute te beginnen in Žďár nad Sázavou, wat beter toegankelijk is met het openbaar vervoer.

Libor Sváček ©CzechTourism

St. Johannes Nepomuk

Op een beboste heuvel genaamd Zelená horá ofwel Groene Heuvel staat een bijzondere kerk. De vormgeving is uniek en misschien vanuit de lucht nog wel het best te bewonderen. De kerk, gelegen in Žďár nad Sázavou, is één van de belangrijkste werken van Santini. Hij heeft op een unieke wijze de barokke en gotische stijl gecombineerd met een rijke symboliek, wat kenmerkend is voor Santini. In al zijn werken zijn er veel verwijzingen naar de attributen van de Heilige meermaals terug te vinden. Opvallend is het veelvuldige gebruik van het getal drie bij de St. Johannes Nepomuk – een verwijzing naar de Heilige Drie-eenheid.

Libor Sváček ©CzechTourism

Etappe 1: Žďár nad Sázavou-Obyčtov à 14 km

Na een bezoek aan het unieke bouwwerk in Žďár nad Sázavou is het tijd om op de fiets te stappen. Je laat Žďár nad Sázavo achter je en je fietst door het Honzovský bos, langs het plaatsje Jámy en Hodíškov naar Obyčtov. In dit kleine plaatsje is een geel kerkje ontworpen door Jan Santini in de eerste helft van de 18de eeuw. Ook bij dit bouwwerk heeft Santini spirituele symboliek toegevoegd. De kerk is gebouwd op een schildpadvormige plattegrond. De schildpad staat symbool voor standvastigheid in het geloof. Ondanks dat de kerk door de jaren heen is aangepast is Santini‘s invloed nog steeds duidelijk aanwezig.

Etappe 2: Obyčtov-Bobrová à 11.5 km

De route gaat vervolgens langs de rivier Oslava naar Ostrov Nad Oslavou- Městys en door de plaatsjes Bodhalec en Radešín. Ondanks dat de route over de weg gaat is het een mooi stuk om te fietsen. Je fietst langs akkers en door het bos en in Radešín kan je eventueel stoppen bij het meertje Pivovarský rybnik. Balonovy Hotel hotel biedt naast accommodatie ook de mogelijkheid om een hapje te eten. Van Radešín is het nog een klein stukje naar Bobrová, waar de kerk van St. Peter en Paul staat. Ook dit gebouw is verbonden met Santini. Van de oorspronkelijk romaanse kerk hield hij alleen het schip over en herbouwde de kerk in barokke stijl. Hij transformeerde het godshuis zo dat ook de orïentatie van het gebouw veranderde, het is gericht naar het westen.

Etappe 3: Bobrová-Zvole à 6 km

Na Bobrová gaat route 5061 naar het dorp Olešínky en vervolgens naar Zvole. Hier staat de Sint-Wenceslaskerk en ook bij dit gebouw zie je een duidelijk verband tussen de andere monumenten. In Zvole moest Santini een aanzienlijk vervallen gebouw dat het grondplan had van een Grieks kruis verbouwen. Hij liet op het dak van de kerk een prachtige lantaarn plaatsen. Deze lantaarn heeft de vorm van een vorstelijke hoed – één van de attributen van St. Wenceslas – en bewijst weer hoe vakkundig Santini werkte met symbolen.

Etappe 4: Zvole-Bystřice nad Pernštejnem à 10 km

Vanuit Zvole is het mogelijk om terug te fietsen naar het beginpunt of vervolg de Santini Trail naar Bystřice nad Pernštejnem, waar vandaan je een trein kan pakken terug naar Žďár nad Sázavou. Wie vanuit Zvole terugfietst naar Žďár nad Sázavou kan de Mlynářská stezka route volgen. Dit is een thematisch fietspad dat aangeduid wordt met nummer 5130. De route werd geopend in 2006 en gaat langs tientallen molens. Dit pad voert langs de plaatsjes Branišov en Křídla. In Petrovice volg je de Sázava fietsroute (nummer 19) naar Žďár nad Sázavou.

Santini in heel Tsjechië

Niet alleen in Vysočina zijn Santini’s levenswerken te bewonderen, maar op vele andere plekken in Tsjechië heeft de man bijzondere gebouwen ontworpen. In West-Bohemen bijvoorbeeld het klooster Plasy en Kladruby en in Oost-Bohemen de Maria Hemelvaartskathedraal in Kutná Hora. Zonder Santini zou de Tsjechische barok niet genieten van de reputatie die het nu heeft.

Libor Sváček ©CzechTourism

Extra informatie

Plattegrond van fietsroute à Žďár nad Sázavou – Žďár nad Sázavou
Plattegrond van fietsroute à Vojnův MěstecBystřice nad Pernštejnem
www.cyklistevitani.cz
www.santini.cz/en
http://nl.czech-unesco.org/zdar-nad-sazavou/bezichtiging-van-de-stad/
www.balonovyhotel.cz

Fietstraject Santini Trail – 66 km

0.00 km     Vojnův Městec
3.00 km     Radostín
10.50 km   Vepřová
14.50 km   Račín
19.00 km   Polnička
24.50 km   Žďár nad Sázavou
30.50 km   Jámy
33.00 km   Hlinné
35.50 km   Hodíškov
38.50 km   Obyčtov
40.00 km   Ostrov nad Oslavou
45.00 km   Bohdalec
47.00 km   Radešín
50.00 km   Bobrová
54.00 km   Olešínky
56.00 km   Zvole
58.00 km   Horní Rožínka
62.00 km   Rozsochy
66.00 km   Bystřice nad Pernštejnem

Meer praktische en interessante informatie over Tsjechië vindt u op www.czechtourism.com Voor tips voor leuke evenementen, mooie plaatsen en prijsvragen like ons op Facebook BezoekTsjechie en voor actualiteiten volg ons op Twitter BezoekTsjechie en instagram BezoekTsjechie

Tags:

Cheaptickets
  • NextDestination.nl is er voor de sportieve reiziger, de avontuurlijke cityhopper en de nieuwsgierige vakantieganger. Wij gaan voor jou op zoek naar te gekke plekken, ontmoeten de leukste locals vol prachtige verhalen en geven je verrassende tips. Soms luxe, soms budget, maar altijd op onze eigen manier. Om je te helpen bij die ene vraag: What’s your NextDestination?

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

De pata negra varkentjes van Extremadura

Mooi weer, opnieuw. Dat wordt weer een lekker fietsdagje! Door een prachtig steeneikenlandschap fiets ...

Van Sevilla naar Cáceres over de Via de la Plata

Vandaag is de eerste dag van mijn mountainbike-avontuur over de Via de la Plata, ...

Beleef nu het ‘cool’ste vliegtuig ooit van icelandair

Icelandair blaast dit jaar 80 kaarsjes uit en om dat te vieren introduceert de ...