Citizen M Londen

Hoe kan iemand die zelf buiten de hotelindustrie komt zo’n succesvol hotelconcept neerzetten? Daar ligt hem nu juist het geheim. Toen ik Robin Chaddha een poos geleden sprak (ten tijde van de opening van de eerste Citizen M in New York) zei hij het volgende: “Als je zelf regelmatig reist weet je op een gegeven moment wel het beste hoe je een hotelervaring kunt verbeteren.”

no images were found

Robin Chadha is samen met zijn vader Rattan Chadha (bekend als de oprichter van kledinggigant MEXX, welke hij in 2001 verkocht aan het Amerikaanse Liz Claiborne) het brein achter Citizen M. Het begon -zoals de meeste goede ideeën- uit frustratie over de kwaliteit van de hotelindustrie. Want wat heb je aan een kamer ter grootte van een appartement als je er maar één nacht slaapt? En waarom moet het inchecken altijd zo lang duren? De behoeften van de moderne reiziger vroegen om een andere benadering, dus zijn ze heel klantgericht gaan denken. Daar ontleent de hotelketen haar naam aan: Citizen M staat voor de ‘tijdelijke, mobiele bewoner’ van een stad.

Democratisch designhotel

Op het moment dat het idee voor Citizen M ontstond, was ook het begrip ‘design hotel’ booming. Al waren deze prachtig ingerichte hotels niet voor iedereen weggelegd vanwege het prijskaartje. Daar lag ook een uitdaging voor de Chadha’s. Het kon allemaal democratischer. Er moest één type kamer komen, maar wel met een geweldig comfortabel kingsize bed, een rainshower en een goed (gratis) entertainmentsysteem wat je gemakkelijk met een iPad kunt bedienen. Ze hebben met ontwerpbureau Concrete letterlijk een foto van een kamer uit een 5-sterrenhotel gepakt en er alles op doorgestreept wat overbodig was. De kamers zijn compact, en toch heb je alles binnen handbereik wat je daadwerkelijk nodig hebt.

Verder werd er voor de inrichting van de hotels een partnership aangegaan met Vitra. De koffietafelboeken worden verzorgd door MENDO, en de mix van kunstwerken wordt aangeleverd door lokale kunstenaars en passen daarom bij de locatie.

no images were found

Sociale self-service

Welk Citizen M hotel je ook binnenstapt, het is kleurrijk, warm en uitnodigend. Je krijgt direct het luxegevoel van een designhotel, maar het blijft laagdrempelig. Dat heeft mede te maken met het incheckproces. Dat doe je allemaal zelf, in een paar stappen via een computerscherm. Scheelt ook een hoop personeelskosten. Er is wel altijd iemand aanwezig om je te helpen, maar het personeel -Ambassadors genaamd- is multi-inzetbaar. Een andere kostenpost waar Citizen M op heeft kunnen besparen is hotelrestauratie. De Canteen is eigenlijk een lopend buffet annex broodjeswinkel to go waar je 24/7 iets te eten of drinken kunt halen. Een bar is er wel altijd, maar is meer het verlengstuk van de lobby. De lobby is -vooral bij de Citizen M’s in de steden- het epicentrum van het hotel. De ontmoetingsplek waar je je niet alleen onder de hotelgasten begeeft, maar ook kunt socializen met locals.

Ondanks dat een éénduidig hotelconcept de avontuurlijke reiziger niet altijd zal bekoren is het soms wel fijn om te weten wat je krijgt. En bij Citizen M zit dat wel snor.


Bron

Karine heeft al in een aantal Citizen M’s overnacht, waarvan de laatste keer in Londen Bankside. Wederom een trefzekere keuze. Dat dit niet alleen voor haar geldt, blijkt wel uit de uitbreiding van de hotels. In Londen alleen al worden dit jaar drie nieuwe Citizen M’s geopend. Te beginnen met Tower Hill -wat met de tot nu toe grootste hoeveelheid kamers (370) tevens als vlaggenschip zal dienen-, één in St Paul’s en last but not least in het populaire Shoreditch waar het onderdeel zal uitmaken van Shoreditch Village; een nieuwbouwcomplex met winkels en horeca. Een derde hotel in Parijs en een vestiging in het Noord-Amerikaanse Seattle staan ook op de planning. www.citizenm.com

Tags:

  • Door haar werk als lifestylejournalist is reizen voor Karine een vast onderdeel geworden. Of ze nu een nieuw reisconcept test, wijngaarden in de Champagne bezoekt, een kookcursus in Toscane volgt of mag neerploffen op een bed in een net geopend designhotel, haar koffer staat altijd klaar.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Canadese skilodge op wielen

Je kan natuurlijk een wintersport boeken naar Canada en dan vanuit een hotel of ...

Jaz in the city

Het gaat goed met Amsterdam. Zo goed dat om de enorm stijgende aantallen bezoekers ...

In een dag op en neer naar Bulgarije voor een potje boarden

Corendon biedt vanaf december 2015 wintersportvakanties aan naar de Bulgaarse skigebieden  en Pamporovo. Als ...