In de verte dobbert de Aurora Arktika in het IJslandse fjord. De zee kleurt zwart rond de 18 meter lange rode boot. Links en rechts rijzen steile witte wanden omhoog van het Lónafjörður. De afgelopen vier uur zijn we op eigen kracht op ski’s omhoog gelopen en we krijgen dit uitzicht als beloning. Na het tour skiën zijn we klaar voor de afdaling van de meest bijzondere skitrip die ik ooit heb gemaakt. In winters IJsland. Ver, ver, heel ver van de bewoonde wereld. “Hey, zijn dit de afdrukken van een poolvos?”

De afdaling naar de boot 2 copysiggiaurora arktika 9 copyAurora arktika 19 copy

“Gebruik één hand voor de boot en één voor jezelf en zorg ervoor dat je niet overboord slaat.” Kapitein Sigurdur ‘Siggi’ Johnsson legt uit hoe we ons moeten voortbewegen op zijn schip bij de, mogelijk wilde, overtocht van de haven Ísafjörður naar de fjorden. De komende dagen is de Aurora Arktika ons thuis, de uitgestorven fjorden onze pistes. De bewoonde wereld is minimaal vier uur varen van ons ankerpunt. In avond hebben we kans het Noorderlicht te zien. Freedom is written all over deze trip door de Westfjords van IJsland en onze hartslag gaat omhoog bij de gedachte aan wat gaat komen. Alle opvarenden hebben ervaring in ruiger terrein, met off piste skiën, maar ook voor ons is dit een unieke belevenis. Want niemand van ons skiede ooit eerder tot aan zee, had kans om op dezelfde dag walvissen te spotten en sliep op een boot tussen de fjorden. Dit is ruig, ruiger, ruigst.

Met een zodiac worden we over de gladde zeespiegel naar de boot gebracht 2 copyMet een zodiac worden we over de gladde zeespiegel naar de boot gebracht 4 copyaurora arktika 31 copyHet dek ligt vol ijs en sneeuw en we moeten oppassen dat we geen stuk ijs op ons hoofd krijgen dat uit de mast valt. copy

Berghut op het water

De Aurora geeft ons de mogelijkheid om overal ons kamp op te slaan. Daar waar het weer het beste is en goede sneeuw ligt kunnen we touren en skiën. “Het gaat niet zo zeer om het zeilen of varen”, zegt de geboren IJslander Siggy. “Het gaat vooral om goede sneeuwcondities. Zie het schip als een drijvende berghut.” Tijdens deze zesdaagse expeditie op het Hornstrandir schiereiland hebben we ook nog eens kans om wild life te zien. Walvissen, dolfijnen en heel veel vogels. En op de fjorden zit de Poolvos. Vanaf de boot horen we hem roepen. Tijd dus om de skispullen aan te trekken en het fjord te ontdekken. We gaan op onze eerste tourski-mini-expeditie op de fjorden.

aurora arktika 26 copyOp eigen kracht skitouren we naar boven copyaurora arktika 3 copyaurora arktika 5 copy

Omhoog naar niks

We stappen met onze tourskischoenen in een Zodiac, de ski’s liggen in de punt van het rubberen bootje en wijzen naar de plek waar we aan land gaan: een stuk sneeuw dat langzaam de zee in lijkt te glijden. Vandaar begint de eerste tourski-tocht met als einddoel het volgende fjord. We touren een paar uur omhoog achter onze IJslandse gids Anna Stina aan. Met elke stap die we omhoog zetten komen we dichterbij een hopelijk epische afdaling aan de andere kant terwijl in onze rug het uitzicht mooier en mooier wordt. Bovenop steken we een lange vlakte over. Hier vinden we meerdere sporen van de poolvos. Het, in de winter, witte diertje laat zich echter niet zien.

Met de ski's op de schouders over het zeewier copySiggi staat ons al op te wachten voor de lift naar de Aurora copyaurora arktika 29 copyDe afdaling naar de boot copy

Afdalen naar zee

Iets meer dan vier uur lopen we over ruig terrein. Het ene moment giert de ijskoude wind ons om de oren het volgende moment is het windstil en krijgen we zelf een klein zonnestraaltje te zien. Dan openbaart het Lónafjord zich. De Aurora, IJslands trots in zwarte wateren, ligt daar al voor anker. Wij bouwen de ski’s om en maken ons klaar voor een afdaling naar de zee. Geen skigebied op aarde kan dit uitzicht evenaren, geen film kan je dit gevoel geven, niemand kan deze ervaring ooit nog van ons afnemen. We geven elkaar een high five en starten aan een persoonlijk skihoogtepunt.

 

Extra trip info

De Aurora Arktika heeft plek voor tien gasten en ligt in de haven van Ísafjörður, de grootste stad in de Westfjords. Boeken kan met een groep of individueel.

Via NextDestination krijg je korting via een kortingsvoucher.

Vanuit Amsterdam vlieg je met Icelandair in de winter 7 x per week rechtstreeks op Reykjavík. Prijzen vanaf 349 euro voor retourticket inclusief drie hotelnachten en ontbijt. Indien je door vliegt op bestemmingen in Canada of de US kun je tot zeven dagen een gratis stopover maken. Check www.icelandair.nl voor de mogelijkheden.

Vanuit het andere vliegveld in Reykjavík kun je verder vliegen naar Isafjordur met Air Iceland. Check www.airiceland.is voor meer info. De landingen zijn altijd een feest voor het oog dus zorg voor een plekje aan het raam. Informatie over de Westfjords vind je op www.westfjords.is. Laat je verder inspireren over IJsland op www.inspiredbyiceland.is

Bron:

Gijs ging met Vincent naar IJsland voor een ruige wintersport. En die kregen ze. Dit verhaal werd eerder gepubliceerd in een negental regionale kranten.

Tags:

  • Gijs

    Co founder

    Een nieuwsgierige, creatieve, energieke avonturier. Altijd op zoek naar nieuwe plekken om te surfen, kajakken, skien, snowboarden en andere activiteiten te doen.

You May Also Like

Skiën in Afrika, a dream come true

Toen ik jaren geleden hoorde van de mogelijkheid om te skiën in Zuid-Afrika was ...

Weinig zicht, bakken plezier en de klapper van de week

Wit, witter witst. Zo kan deze dag worden omschreven. De gehele dag raasden we ...

Bonaire

Met zo’n 18.000 inwoners op 288 km2 is Bonaire het minst dichtbevolkte benedenwindse eiland. ...