Er ligt een wit lint in het midden van een vallei tussen een paar groen bruine bergtoppen. De kilometer piste is bijna volledig opgebouwd uit kunstmatige sneeuw. We kunnen een lach niet onderdrukken. Wat doet een ski resort hier? Natuurlijk, we wilden er zelf heen, reden er zelfs zes uur vanuit Durban. Eén piste, één restaurant en één apres ski tent. Dat is wel even anders dan de Alpen, maar you know what? Het was geweldig!
“There is nothing like it,” zegt Luke als ik hem enigszins verbaast vraag waarom hij hier snowboard les geeft. “We zitten in de middle of nowhere. Op drieduizend meter hoogte. In Lesotho!” Per zin probeert hij met steeds groter wordende ogen aan te geven hoe gaaf dit eigenlijk is. En hij heeft gelijk. De sfeer in dit kleine ski-dorpje is uniek. Binnen een dag ken je eigenlijk iedereen. De locals die in de ski-verhuur, shop en restaurant werken.
Surfen in de morgen, skiën in de middag
Na een vroege surfsessie in de Indische Oceaan bij het zonnige Durban pakken we onze spullen in en stappen in de auto. Het is erg moeilijk voor te stellen dat we aan het einde van de middag op de ski’s staan, maar toch gaat het gebeuren. Skiën in Afrika, in het koninkrijk Lesotho, dat volledig omringd is door Zuid-Afrika. Geweldig toch, ’s ochtends surfen, ’s middags skiën en op de weg terug naar huis olifanten spotten in een Nationaal Park. We hangen de wetsuits op de lijn en pakken skibroeken en thermoshirts in. Want sneeuwzeker is het gebied misschien niet, koud is het wel. We krijgen een sms-je van Afriksi. De weg is begaanbaar zonder 4×4 en de piste ligt er goed bij. We gaan!
Stempeltje, glimlach en door
De route naar Lesotho is prachtig. Het laatste stuk in Zuid-Afrika is al een minivakantie op zich. De Eastern Freestate is ruig, rauw en heeft lange, goede asfaltwegen door bergachtig gebied. De route door Nationaal Park Golden Gate is een traktatie, zo mooi. We zien zebra’s en kudu langs de weg. Vlakbij het boerendorpje Fouriesburg passeren we de grens bij Caledonspoort. De oversteek neemt niet veel tijd in beslag. Stempeltje, glimlach, nog een stempeltje, poort omhoog en we zijn alweer op weg.
Een streep wit in het bruin
Na een uur rijden in Lesotho komen we langs de eerste ijswaterval in een heuse haarspeldbocht. De weg heeft een aantal Afrikaanse ‘pot holes’ maar deze gaten in de weg vallen in het niet bij hun reputatie. Bovenop de berg krijgen we een eerste blik op het grootste skigebied van Zuidelijk Afrika (Tiffendel in Zuid-Afrika is het enige andere…) en we kunnen een lach niet onderdrukken. Een wit lint, streepje bijna, in een gigantische groenbruine bowl. Is dit het nu? We hadden foto’s gezien van twee jaar geleden toen hier een meter poeder viel. Dat zag er wel even anders uit.
Twintig bochten
We installeren ons in ons huisje dat de bekende naam Tirol heeft. Alle accommodaties zijn vernoemd naar grote en bekende skigebieden. Europese invloeden zijn er nog meer te zien, te horen en te proeven. Après-ski muziek in de bar, Gröstl op de menukaart en op de tv’s worden skifilms vertoond. Het is een rare gewaarwording. Via de skiverhuur met intens vrolijke Basotho (inwoners van Lesotho) lopen we met onze ietwat onscherpe en oude ski’s naar de piste. Tien minuten later staan we boven aan de sleeplift. Twintig bochten en twee minuten later weer beneden. En dat een keer of wat achter elkaar. Het is indoor skiën, maar dan buiten. Met mooi uitzicht, een heerlijk warme zon boven je en een gezellige bar beneden aan de piste. Tien keer beter dus dan indoor. Als geoefende skiërs moeten we glimlachen om de Afrikanen die voor het eerst de ‘grote piste’ afgaan. Zij lachen ook, want ze genieten net zo hard als wij. Dit is voor hen een droom die uitkomt. Voor ons eigenlijk ook.
European touch, African vibe
Het gebied is bijzonder goed georganiseerd, on-Afrikaans bijna en er zijn veel overeenkomsten met de Alpen. Er is een skiverhuur, winkel met moderne wintersport kleding, kinderopvang, een restaurant en een bar. De skischool is echt goed op orde en internationaal, met leraren uit bijna tien verschillende landen. Veel van de leraren komen uit Europa en hebben Oostenrijkse, Britse of Sloveense diploma’s. Zij trainen ook in de vroege ochtend, zoals Oostenrijkse scholen dat doen, rode jassen in een mooi lint achter elkaar. Volgens Jan Krivan, Sloveen en Head Winter Operations, is het bijzonder werken. “80% van de gasten is beginner en evenzoveel mensen hebben nog nooit sneeuw in het echt gezien. Als het een keer sneeuwt tijdens de les, dan stopt iedereen. Gewoon om te kijken naar de vlokken. De Zuid-Afrikaan is ook een ander soort skiër. Meer laid back, relaxed. Vaak ook in spijkerbroek en T-shirt. Die is al blij dat hij sneeuw ziet en mag skiën. Fun is het allerbelangrijkste, de techniek leren komt voor deze mensen vaak op de tweede plaats. Ook zijn ze soms wat onbesuisd op de piste, daarom hebben we altijd Ski Patrol paraat staan.” Die gasten van de Ski Patrol zijn trouwens ook uitermate relaxt, maar inderdaad nodig. “Het dichtstbijzijnde ziekenhuis ligt op twee uur rijden, over de grens in Zuid-Afrika.”
Om nooit te vergeten
Na het lezen van dit verslag pak je vast niet direct het vliegtuig om de Afrikaanse sneeuw te trotseren met je nieuwste ski’s. Je zal niet direct zenuwachtig worden vanwege het missen van die paar verse poederdagen die Lesotho elke tien jaar heeft. Maar… Als je in de buurt bent voor studie, stage of werk of een reis door Zuid-Afrika aan het plannen bent dan is dit een fantastische trip om te maken. Want skiën in Lesotho bij Afriksi is een ervaring om nooit te vergeten.
[accordion]
[accordion-group title=’ – Web & Travel‘]
Toegegeven, je bent er niet zo maar. Afriski ligt midden in Lesotho en Lesotho ligt weer midden in Zuid-Afrika. Je moet dus twee grenzen over voordat je er bent. Vanaf Johannesburg is het vijf uur rijden en vanaf Durban iets meer, in zes uur sta je op de piste. Check de uitgebreide website van Afriski op www.afriski.net of mail met info@afriski.net voor meer informatie. Ze zijn erg snel met antwoorden en hebben een zeer persoonlijke en vriendelijke touch.
[/accordion-group]
[accordion-group title=’ – Eten & Drinken‘]
Sky Restaurant
Het hoogste restaurant van Afrika op 3010 meter hoogte. À la carte menu met traditioneel Oostenrijkse gerechten. De schnitzel haalt het niet bij de originele uit de Alpen, maar de Tiroler Gröstl (in een pannetje!) is heerlijk. Van de Eisbein (varkenspoot aan het bot) kun je twee dagen eten en dan heb je nog over. Hier is ook Wifi.
Après-ski bar Gondola Café
Pal onder de sleeplift en met een heerlijk groot terras in de immer warme Afrikaanse zon. Prima lunch met broodjes en een paar warme gerechten. Grote variatie bieren. Hier vinden in de avond de feestjes plaats en gaat, zeker in het weekend, het dak er af. Het barpersoneel heeft tal van manieren bedacht om hun gasten ‘nat’ en ‘entertained’ te houden.
[/accordion-group]
[accordion-group title=’ – Slapen‘]
Lesotho
Afriski – (Self Catered) lodges
Het gebied heeft plek voor 250 mensen die willen overnachten. Gevarieerd in appartementen, self-catered lodges en een backpackers hostel. Ook kan je voor een dag langskomen.
Oxbow Lodge Lesotho – Vijftien kilometer van Afriski en de beste optie als de accommodatie in het skigebied vol is. Oxbow ligt op 2700 meter en heeft verschillende lodges en kamers. www.oxbow.co.za en oxbowski@kingsley.co.za
Zuid-Afrika
Vanwege de reistijd naar Afriski is het prettig om de nacht voordat je Lesotho in komt of de dag nadat je er uit gaat in de buurt van de grensovergang te verblijven. Er zijn verschillende lodges, B&B’s en Guesthouses in de buurt. Clarens en Fouriesburg hebben ontelbaar veel opties.
Mont Plaisir Fouriesburg – Gerund door een Amsterdams koppel. Annemarie en Mike hebben een fantastisch gelegen Farm in het ruige Eastern Freestate en op de boerderij liggen enkele lodges en een traditionele Rondavel (rond huisje). De boerderij heeft de mooiste zonsondergang van Zuid-Afrika lijkt het.
Aspen Clarens – Vlakbij de main square ligt Aspen in Africa. Gerunt door gezellige quiltende dame die van een praatje houdt. Bij het ontbijt lokale kazen en jam. Simpele kamers met ouderwetse inrichting.
[/accordion-group]
[accordion-group title=’ – Pisteplan, Skischool & Rental ‘]
Afriski heeft een prima skischool met een grote groep internationale ski en snowboardleraren. Zij geven les op de beginnerspistes en op de 1km lange piste aan elk niveau. Het Niveau van de school is bijzonder goed en de leraren krijgen zelf ook elke ochtend training in methodiek en eigen stijl. Beginners zijn verplicht om ski-les te nemen. Check www.afriski.net voor meer info over de skischool.
[/accordion-group]
[/accordion]
Bron:
Gijs hoorde in 2010 voor het eerst van deze Afrikaanse ski-bestemming en wilde er sindsdien heen. In 2015 was het dan zover en hij had er een toptijd. Ook omdat zijn zoontje Raf er zijn eerste sporen trok. Grote delen van dit verhaal werden reeds in High Life Plus gepubliceerd, een mooi glossy magazine uit België over de wintersport.