Tapas zijn wereldberoemd en daarom worden de kleine hapjes uitbundig gevierd met hun eigen internationale feestdag op donderdag 15 juni.

Tapas eten is een diepgewortelde gewoonte in de Spaanse cultuur. Het is een buitengewoon populaire, culinaire en sociale ervaring. Spanje heeft dan ook het hoogste aantal bars per inwoner in de wereld met 1 bar per elke 175 inwoners. In het grootste deel van deze bars kun je ook tapas eten en meer dan de helft (58%) bieden bij elk drankje gratis tapas aan.

De handige infographic  “Hoe te genieten van tapas als een local”, ontworpen door Vakantiehuizenspanje.nl, licht de traditie van tapas toe en geeft aan hoe je van tapas kunt genieten als een local.

Tijd voor Tapas

Een recente studie heeft aangetoond dat de tapasgewoonten van Spanjaarden en toeristen heel erg verschillen. De vakantieganger haal je er gemakkelijk uit, aangezien hij van een sangria geniet bij zijn tapas, terwijl Spanjaarden een lekker fris biertje verkiezen (73%) of een glas wijn.

De populairste tapas onder toeristen zijn tortilla en paella. Serranoham en  “patatas bravas” (gefrituurde aardappeltjes met een pikante tomatensaus) zijn zowel onder toeristen als onder de locals populair. De favoriete tapas van de locals zijn onder andere “croquetas” (warme, krokante kroketjes met een romige bechamelsaus en een vulling van ham), “calamares” (gefrituurde inktvisringen) en “ensaladilla rusa” (verwarrend genoeg Russische salade genoemd) gemaakt met aardappelen.

Weekends zijn het favoriete moment om tapas te eten (84,6%). Het populairste tijdstip om tapas te eten is zaterdagavond met vrienden of op zondag met familie.

Het gemiddelde aantal tapas dat gegeten wordt, bedraagt 1-3 tapas, maar dit neemt toe tijdens het piekmoment op zaterdagavond (tussen 20 en 22 uur) tot meer dan 5 tapas per persoon. Misschien is het geheim om niet te dronken te worden een tapa per drankje?

Culinair Toerisme Trends

Culinair toerisme wordt alsmaar populairder. Meer dan 50% van de toeristen verklaart dat gastronomie een cruciale rol speelt bij het vastleggen van een vakantiebestemming.

Vorig jaar bezocht een recordaantal van 10 miljoen culinaire toeristen Spanje.

Een mogelijke verklaring voor de populariteit van de Spaanse keuken is de kwaliteit van de producten zoals wijn, olijfolie en lokale producten, zoals verse groenten en Iberico ham. Spanje telt in het totaal 28 BOB’s (beschermde oorsprongbenaming) die garant staan voor de kwaliteit en de herkomst van lokale producten zoals cava, Serrano ham, Manchego kaas en ook Rioja, Ribera del Duero and Sherry wijnen.

Spanje telt 5 restaurants in de lijst van 50 beste restaurants in de wereld. Spanje heeft ook 9 restaurants met 3 Michelinsterren and alle restaurants samen hebben 174 Michelinsterren, waarmee Spanje de 6de plaats inneemt op mondiaal vlak.

Voor degenen die van een echte foodie vakantie willen genieten in Spanje heeft Jannich Petersen, COO van Vakantiehuizenspanje.nl, een tip in petto. Hij raadt de foodies aan om een bezoek te brengen aan de Andalusische stad Huelva.

“Huelva is een bestemming waar het massatoerisme helemaal niet ontwikkeld is, maar de stad heeft bezoekers veel te bieden en zeker voor mensen die van het beste van de Spaanse gastronomie wensen te genieten.

Huelva is uitgeroepen tot de Gastronomische hoofdstad van Spanje 2017. De stad ligt aan de Atlatische oceaan en op de grens met Portugal en is gastronomisch beroemd om de lokaal geproduceerde producten. Denk maar aan aardbeien die samen met heel wat slagroom recht op je wafel terechtkomen, de Iberico ham uit Jabugo op basis van een speciaal eikeldieet en producten die recht uit de oceaan komen zoals inktvis, mosselen en witte garnalen die gebruikt worden door wereldberoemde chefs.

De stad beschikt ook over geweldige zandstranden en bevindt zich vlakbij het Nationaal park Doñana. Het is dus een fantastische vakantiebestemming voor mensen die een goed bewaard geheim wensen te ontdekken.”

Tags:

Cheaptickets
  • NextDestination.nl is er voor de sportieve reiziger, de avontuurlijke cityhopper en de nieuwsgierige vakantieganger. Wij gaan voor jou op zoek naar te gekke plekken, ontmoeten de leukste locals vol prachtige verhalen en geven je verrassende tips. Soms luxe, soms budget, maar altijd op onze eigen manier. Om je te helpen bij die ene vraag: What’s your NextDestination?

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Baskenland

Reizen met je kind, hoe jong ook is een fantastische belevenis. Voor jou, maar ...

Carnaval van Santa Cruz de Tenerife

Zelf claimen de Tinerfeños dat alleen zusterstad Rio de Janeiro een nóg groter carnaval ...

Singapore

Wie intercontinentaal naar het oosten reist maakt grote kans een keer op Changi te ...